Η γατούλα σας είναι έγκυος;

Η γατούλα σας είναι έγκυος; Συγχαρητήρια! Προφανώς το αντιληφθήκατε μόνοι σας λόγω της αύξησης του μεγέθους της κοιλιάς και των θηλών της.

Ίσως πάλι να ήσασταν παρόντες κατά τη σύζευξη, οπότε θα είναι εύκολο να υπολογίσετε τη μέρα του τοκετού. Η κυοφορία διαρκεί 63-69 ημέρες.

Η διάγνωση της κυοφορίας από τον κτηνίατρο γίνεται με υπερηχογράφημα από τη 14η μέρα και με ψηλάφηση διαμέσου των κοιλιακών τοιχωμάτων από τη 14η έως την 35η μέρα.

Λίγες ώρες πριν από την έξοδο του πρώτου εμβρύου, η γάτα παρουσιάζει ταχύπνοια, νιαουρίζει, βηματίζει νευρικά, τακτοποιεί τη φωλιά, κάνει κύκλους και καθαρίζεται συνεχώς.

Όταν ο τοκετός πλησιάζει, η γάτα ξαπλώνει και γουργουρίζει δυνατά. Συχνά παρατηρείται έξοδος διαυγούς υγρού από τη γεννητική οδό. Οι κινήσεις της γάτας είναι ενστικτώδεις και καλό θα ήταν να μην επέμβετε αλλά μόνο να παρατηρείτε τη διαδικασία, εάν η γάτα σας νιώθει έτσι ασφάλεια. Σε περίπτωση δυστοκίας θα πρέπει να καλέσετε τον κτηνίατρο.


Μόνο εάν η γάτα δεν δείχνει διάθεση να σπάσει τον άθικτο αμνιακό σάκο με το έμβρυο θα πρέπει να επέμβετε εσείς και να τον σπάσετε διότι κινδυνεύει η ζωή του εμβρύου. Επίσης, αν η γάτα καθυστερήσει υπερβολικά να κόψει τον ομφάλιο λώρο (>15') θα πρέπει να το κάνετε εσείς χρησιμοποιώντας τα δάκτυλά σας και καθαρές γάζες.

Ένας φυσιολογικός τοκετός αναμένεται να τελειώσει σε 2-6 ώρες αλλά μπορεί να παραταθεί (10-12 ώρες) σε ηλικιωμένα ζώα ή ζώα που κυοφορούν μεγάλο αριθμό εμβρύων. Να θυμάστε ότι μία τοκετοομάδα μπορεί να αποτελείται από 1-9 γατάκια που θα χρειαστούν πολλή φροντίδα και αγάπη! Θα δώσουν όμως μεγάλη χαρά σε σας και τα παιδιά σας!

Πηγή: http://www.petslife.gr
«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

gatoulitses

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget