Γάτες σε οίστρο: Χρειάζονται ειδική φροντίδα και προσοχή

Γάτες σε οίστρο: Χρειάζονται ειδική φροντίδα και προσοχή!
Η γάτα είναι ένα κατοικίδιο το οποίο έχει τελείως διαφορετική αναπαραγωγική δραστηριότητα από αυτή που έχουν τα σκυλιά και ο άνθρωπος. Η γάτα λοιπόν δεν έχει διάθεση να ζευγαρώσει κατά τακτά χρονικά διαστήματα αλλά ανάλογα με την εποχή. Είναι δηλαδή ένα εποχιακά πολυοιστρικό ζώο.

Οι γάτες σε οίστρο χρειάζονται ειδική φροντίδα και προσοχή. Αν η γάτα σας έχει ήδη περάσει έναν οίστρο δε θα ξεχάσετε τις φωνές και τις συνεχείς απαιτήσεις για προσοχή.

Αν δε μπορεί να ζευγαρώσει τότε μπορεί να προκληθεί αναστάτωση και για τους δύο σας. Αν, από την άλλη πλευρά, μπορέσει να ζευγαρώσει, θα πρέπει να προετοιμαστείτε για δύο φορεία με γατάκια το χρόνο! Αν δε σχεδιάζετε να ζευγαρώσετε τη γάτα σας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να την στειρώσετε. Θα είναι ευκολότερο για αυτήν και για εσάς.


Γόνιμη

Όταν η γάτα σας βρίσκεται σε «οίστρο» διανύει τη γόνιμη περίοδο του αναπαραγωγικού της κύκλου και αναζητά ταίρι. Συνήθως θα μπει σε οίστρο την Άνοιξη και το Φθινόπωρο και ο οίστρος διαρκεί από λίγες ημέρες έως λίγες εβδομάδες. Μια γάτα συνήθως έχει τον πρώτο της οίστρο στους έξι μήνες ζωής, αλλά ορισμένες έχουν από τους τέσσερις μήνες ζωής.

Τι να προσέξετε

Κατά τη διάρκεια ενός οίστρου η γάτα σας μπορεί να είναι πιο στοργική, να τρίβεται πάνω στα έπιπλα, τους τοίχους και τα αγαπημένα της πρόσωπα. Πιθανώς να τρίβει συγκεκριμένα με τα οπίσθια της και μπορεί συχνά να επιδεικνύει τη θέση ζευγαρώματος με τα οπίσθια και την ουρά της σηκωμένα.

Οι γάτες σε οίστρο ουρλιάζουν δυνατά και συνεχώς καθώς προσπαθούν να προσελκύσουν ένα αρσενικό για να ζευγαρώσουν. Μπορεί να ψεκάζουν επίσης τους τοίχους ή τα έπιπλα με ούρα με έντονη μυρωδιά σε μια προσπάθεια να υποδείξουν τη διαθεσιμότητά τους σε ένα αρσενικό.

Αν έχετε μια γάτα εσωτερικού χώρου, μπορεί να προσπαθήσει απελπισμένα να βγει έξω, ακόμα και να πέφτει πάνω σε παράθυρα ή πόρτες.

Στείρωση

Παρότι ο κτηνίατρος σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα για τη μείωση των ενδείξεων, ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε τον οίστρο της γάτας σας είναι να την στειρώσετε. Μετά τη στείρωση της, θα σταματήσει να έρχεται σε οίστρο και θα γίνει λιγότερο εδαφική και είναι λιγότερο πιθανό να ψεκάζει ή να γρατζουνίζει.
«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

gatoulitses

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget