Κατοικίδια και διαβήτης

Τι είναι ο διαβήτης;

Ο διαβήτης στα σκυλιά είναι μια πολύπλοκη ασθένεια που προκαλείται είτε από την έλλειψη της ορμόνης ινσουλίνη ή ανεπαρκή ανταπόκριση στην ινσουλίνη.

Το πεπτικό σύστημα σπάει τα τρόφιμα σε διάφορα συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της γλυκόζης-η οποία πραγματοποιείται σε κύτταρα με ινσουλίνη, μια ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας. Όταν ο σκύλος σας δεν παράγει ινσουλίνη ή δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει φυσιολογικά, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του ανεβάζουν. Το αποτέλεσμα είναι η υπεργλυκαιμία, η οποία, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει πολλά περίπλοκα προβλήματα υγείας σε ένα σκύλο.

Ποιοί τύποι διαβήτη υπάρχουν;

Ο διαβήτης μπορεί να χαρακτηριστεί είτε ως Type Ι (έλλειψη της παραγωγής ινσουλίνης) ή Type II (μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης σε συνδυασμό με ανεπαρκή ανταπόκριση στην ορμόνη).

Η πιο κοινή μορφή της νόσου σε σκύλους είναι τύπου Ι, ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη, η οποία συμβαίνει όταν το πάγκρεας είναι ανίκανο να παράγει ή να εκκρίνει επαρκή επίπεδα ινσουλίνης. Τα σκυλιά που έχουν τύπου Ι, χρειάζονται θεραπεία ινσουλίνης για να επιβιώσουν. Διαβήτης τύπου II βρίσκουμε πιο συχνά σε γάτες.

Ποια είναι τα συμπτώματα του διαβήτη ;

Τα παρακάτω συμπτώματα πρέπει να διερευνηθούν καθώς θα μπορούσαν να είναι ενδείξεις ότι ο σκύλος σας έχει διαβήτη:

*Αλλαγή στην όρεξη

*Υπερβολική δίψα / αύξηση στην κατανάλωση νερού

*Η απώλεια βάρους

*Αυξημένη ούρηση

*Ασυνήθιστα γλυκή-μυρωδιά αναπνοή ή φρουτώδη

*Λήθαργος

*Αφυδάτωση

*Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

*Εμετός

*Σχηματισμό καταρράκτη, τύφλωση

*Χρόνιες λοιμώξεις του δέρματος

Τι προκαλεί τον διαβήτη στα σκυλιά;

Η ακριβής αιτία του διαβήτη είναι άγνωστη. Ωστόσο,κάποια αυτοάνοση ασθένεια, η γενετική ασθένεια, η παχυσαρκία, η χρόνια παγκρεατίτιδα, ορισμένα φάρμακα και η ανώμαλη κατάθεση πρωτεΐνης στο πάγκρεας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου.

Πώς εντοπίζεται;

Για την σωστή διάγνωση του διαβήτη, ο κτηνίατρός σας θα συλλέξει πληροφορίες σχετικά με τα κλινικά συμπτώματα του σκύλου σας, θα εκτελέσει μια φυσική εξέταση καθώς εξετάσεις αίματος και ούρων.

Πως λειτουργεί η θεραπεία;

Η θεραπεία του διαβήτη βασίζεται στο πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματα και οι εργαστηριακές εξετάσεις και αν υπάρχουν και άλλα ζητήματα υγείας που θα μπορούσαν να περιπλέξουν τη θεραπεία. Κάθε σκύλος θα απαντήσει λίγο διαφορετικά στη θεραπεία, και η θεραπεία πρέπει να εξατομικεύεται στο κάθε σκυλί σε όλη τη ζωή του.

Μερικά σκυλιά μπορεί να είναι σοβαρά άρρωστα όταν διαγνώσθηκε για πρώτη φορά ότι πάσχουν απο διαβήτη κάτι που απαιτεί εντατική νοσοκομειακή περίθαλψη για αρκετές ημέρες για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα τους.

Τα σκυλιά που είναι πιο σταθερά όταν διαγνώσθηκε για πρώτη φορά μπορεί να ανταποκριθούν σε φάρμακα από το στόμα ή σε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθούν στην ομαλοποίηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Στα περισσότερα σκυλιά, ενέσεις ινσουλίνης είναι απαραίτητες για την κατάλληλη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος.

Η στείρωση του σκύλου σας, συνιστάται, γιατί οι γυναικείες ορμόνες στα θηλυκά μπορεί να έχουν επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Και τωρα στο σπίτι τι κάνω;

Ο κτηνίατρος θα σας εξηγήσει, ότι είναι σημαντικό να δίνετε πάντα την ινσουλίνη στο σκυλί σας την ίδια ώρα κάθε μέρα και να το ταΐζετε τακτικά γεύματα σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή του. Με την βοήθεια του κτηνιάτρου σας μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής, επιλέγοντας την κατάλληλη κλινική δίαιτα.

Τι πρέπει να κάνω αν νομίζω ότι το σκυλί μου έχει διαβήτη;

Αν ο σκύλος σας παρουσιάζει κάποιο από τα κλινικά συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω, παρακαλούμε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας αμέσως.

Τι μπορεί να συμβεί αν δεν ελέγχεται ο διαβήτης ;

Αν ο διαβήτης εξελίσσεται χωρίς κάποιο έλεγχο, τα σκυλιά μπορούν να αναπτύξουν δευτερεύοντα προβλήματα υγείας όπως ο καταρράκτης, σοβαρά προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος, ύπερ ή υπογλυκαιμικό κώμα, παγκρεατίτιδα και περιφερική νευροπάθεια( στις γάτες )
«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

gatoulitses

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget