Πεκινουά

Ράτσα:  Pekingese - Πεκινουά
Μέγεθος:  Πολύ μικρό (7 Kg)
Ενέργεια:  Ελάχιστα ενεργητικό
Άσκηση:  Ελάχιστη
Παιχνίδι:  Σχετικά παιχνιδιάρικο
Τρυφερότητα:  Σχετικά τρυφερό
Φιλικό προς σκυλιά:  Φιλικό
Φιλικό προς ζώα:  Φιλικό
Φιλικό προς ξένους:  Επιφυλακτικό, ντροπαλό
Εκπαίδευση:  Σχετικά εύκολο να εκπαιδευτεί
Φύλαξη:  Ανεπτυγμένη ικανότητα φύλακα
Προστασία:  Όχι ιδιαίτερα προστατευτικό
Φροντίδα:  Απαιτεί εκτεταμένη περιποίηση
Αντοχή στη ζέστη:  Μερική ανοχή στη ζέστη

Γενικά Στοιχεία

Είναι σκύλος συντροφιάς, ο οποίος είναι επιφυλακτικός με τους ξένους, αγαπά την οικογένεια και ιδιαίτερα τα μεγαλύτερα παιδιά και του αρέσει να παίζει μαζί τους. Είναι ανεξάρτητο σκυλί που δεν εκπαιδεύεται εύκολα, είναι ατρόμητο και διεκδικεί το δίκιο του. Του αρέσουν τα χάδια και ενώ δεν το προτιμά αντέχει τους μεγάλους περιπάτους.

Ένας πραγματικός φίλος και φύλακας, παρά το μικρό του μέγεθος. Θα σας ειδοποιήσει με όλα τα μέσα που διαθέτει, φωνή, κούνημα ουράς, πόδια ακόμα και ελαφρό δάγκωμα, ότι κάτι δεν πάει καλά και ίσως ότι κινδυνεύετε. Απίθανο σκυλί παρά το μικρό του μέγεθος και πανέξυπνο. Αγαπάει με πάθος τον ιδιοκτήτη του και δεν θέλει και πολλά πολλά με τους ξένους. Παρ΄ όλα αυτά τα πάει καλά με τα παιδιά, τα δικά σας παιδιά που ζούν στο σπίτι μαζί του.

Ζουν με ευχαρίστηση μέσα σε ένα μικρό διαμέρισμα ή σε ένα τεράστιο σπίτι. Τους κάνει ακριβώς την ίδια αίσθηση. Γενικά δεν κάνουν αταξίες και πολλές φορές θα τους δείτε να απασχολούν τον εαυτό τους παίζοντας με το παιχνίδι τους χωρίς να μασάνε τα πολύτιμα αντικείμενα του σπιτιού σας!

Γενικά θέλουν αγάπη και στοργή και δεν τους αρέσει να μένουν στο περιθώριο. Αν είστε εντάξει μαζί τους τότε δεν θα αντιμετωπίσετε ποτέ κανένα πρόβλημα και θα γίνετε και οι καλύτεροι φίλοι.

Φροντίδα & Υγεία

Το Πεκινουά παρουσιάζει πολλές φορές αναπνευστκά προβλήματα όπως επίσης και προβλήματα με τα μάτια του, αλλά και καρδιακά προβλήματα. Αυτό συμβαίνει λόγω του μικρού κρανίου και του επιπέδου προσώπου του σκύλου. Δερματικές αλλεργίες και έλκος του ματιού εμφανίζονται επίσης συχνά. Είναι σημαντικό το Πεκινουά να μην μένει σε εξωτερικό χώρο μια και η επίπεδη του μύτη και πρόσωπο μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα, πράγμα το οποίο δυσκολεύει τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος σε πολύ κρύο ή ζεστό καιρό.
Η μακριά του πλάτη, συγκριτικά με τα μικρά του πόδια το καθιστά ευάλωτο σε τραυματισμούς της πλάτης. Για το λόγο αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν σηκώνουμε ένα Πεκινουά. Ο ορθότερος τρόπος είναι να έχουμε το ένα χέρι στο στήθος του και το άλλο στην κοιλιά. Τα πολύ κοντά πόδια, του προκαλούν προβλήματα με τις σκάλες. Μεγαλύτεροι σε ηλικία σκύλοι μπορεί να μη είναι σε θέση να ανέβουν ή να κατέβουν μια σκάλα χωρίς τη βοήθειά μας.

Το Πεκινουά χρειάζεται εντατική περιποίηση. Το μακρύ τρίχωμα του πρέπει να βουρτσίζεται καθημερινά. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στο βούρτσισμα στα πόδια, όπου το τρίχωμα είναι πιο μακρύ και πλούσιο. Θα πρέπει να το κάνετε συχνά μπάνιο, με ειδικό σαμπουάν για σκύλους. Τα μάτια και το πρόσωπο θα πρέπει να καθαρίζονται καθημερινά.

Ιστορία

Είναι μια πολύ παλιά ράτσα που θεωρείται ότι υπάρχει πάνω από 2.000 χρόνια. Οι Κινέζοι ήθελαν να έχει όψη σκληρή και απειλητική για να διώχνει τα κακά πνεύματα. Ήταν το αγαπημένο σκυλί της Αυτοκρατορικής Αυλής της Κίνας και δεν επιτρεπόταν να σε άλλον να το κατέχει. Η τιμωρία για την κλοπή Πεκινουά ήταν ο θάνατος. Όταν όμως τα ευρωπαϊκά στρατεύματα τον 19ο αιώνα κατέλαβαν το παλάτι στα λάφυρα ήταν και κάποια Πεκινουά που έτσι έφτασαν στην Ευρώπη και άρχισε σιγά-σιγά η συστηματική αναπαραγωγή.
«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

gatoulitses

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget