Γιατί η γάτα μου κοιμάται πολύ.

Οι γάτες είναι από τα θηλαστικά που τους αρέσει να  κοιμούνται πολύ.Η γάτα κατά μέσο όρο μπορεί να κοιμάται 17-18 ώρες την ημέρα, περίπου τα δύο τρίτα της ζωής της.

Η συμπεριφορά αυτή είναι  κληρονομική από τους προγόνους τους που έπρεπε να κάνουν μεγάλα διαλείμματα ύπνου μετά από το κυνήγι με σκοπό να μαζέψουν ενέργεια.

Υπάρχουν και άλλοι λόγοι που επηρεάζουν τον ύπνο της γάτας σας. Κάποιοι από αυτούς έχουν αρκετές ομοιότητες με τον ύπνο του ανθρώπου:

Βαρεμάρα. Εάν η γάτα σας βαριέται και δεν έχει τι να κάνει, κοιμάται περισσότερο. Αποτέλεσμα της βαρεμάρας σε πολλές περιπτώσεις είναι και η κατάθλιψη.Είναι καλό να παίζεται με τη γάτα σας τουλάχιστον 2-3 φορές την ημέρα από λίγα λεπτά.

Ηλικία.Τα μικρά γατάκια χρειάζονται περισσότερο ύπνο.

Καιρός. Όταν ο καιρός είναι κρύος και βροχερός οι γάτες κοιμούνται περισσότερο.

Ασφάλεια. Ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τον ύπνο της γάτας σας είναι το πόσο ασφαλής νιώθει. Όταν για κάποιο λόγο τα επίπεδα του στρες είναι αυξημένα η γάτα σας μπορεί να κοιμάται λιγότερο.

Τα 3/4 από το συνολικό χρόνο που κοιμούνται οι γάτες δεν είναι πραγματικός ύπνος. Ο εγκέφαλος τους πέφτει σε μία φάση που επιτρέπει στην γάτα να ξεκουράζεται αλλά είναι σε επιφυλακή. Το 1/4 που αντιστοιχεί σε πραγματικό βαθύ ύπνο οι γάτες το έχουν ανάγκη για να μένουν υγιείς.

Οι γάτες ροχαλίζουν όπως και τα περισσότερα θηλαστικά. Ποιος επιρρεπής στο ροχάλισμα είναι φυλές, Persian, Himalayan και Exotic Shorthair. Εάν ξαφνικά η γάτα σας αρχίζει να κοιμάται πολύ περισσότερο ή πολύ λιγότερο θα πρέπει να ζητήσετε τη γνώμη του κτηνιάτρου σας.
Διαβάστε επίσης
loading...
loading...
Εάν σας άρεσε το άρθρο...κοινοποιήστε το!!!
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Author Name

gatoulitses

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.