Πως θα μάθουμε μια αδέσποτη γάτα να ζει σε διαμέρισμα;

Πως θα μάθουμε μια αδέσποτη γάτα να ζει σε διαμέρισμα;
Αν αποφασίσουμε να υιοθετήσουμε μια αδέσποτη, ή αν μέχρι τώρα η γάτα σου έβγαινε έξω αλλά για οποιονδήποτε λόγο πρέπει να περιοριστεί σε διαμέρισμα, αυτή η μετάβαση ίσως να μην είναι τόσο απλή.

Κάποιες γάτες προσαρμόζονται αμέσως στο νέο τρόπο ζωής, ενώ άλλες φωνάζουν ασταμάτητα, ξύνουν την πόρτα ή δείχνουν με άλλους τρόπους τη δυσαρέσκειά τους.

Ας δούμε τα παρακάτω βήματα, σύμφωνα με την ειδικό στη συμπεριφορά της γάτας Marilyn Krieger, όπου θα κάνει τα πράγματα ευκολότερα για όλους μας.

1. Προγραμμάτισε επίσκεψη στον κτηνίατρο. Αν αποφάσισες να υιοθετήσεις αδέσποτη, πρέπει να γίνει οπωσδήποτε ένα τσεκάπ προτού την πάρεις σπίτι σου, για να ελεγχθεί για τυχόν παράσιτα και άλλα προβλήματα υγείας, να εμβολιαστεί και να στειρωθεί στην κατάλληλη ηλικία

2. Δελέασε τη με το φαγητό. Σε περίπτωση που, προς το παρόν, αυτή η γάτα ζει στην πυλωτή της πολυκατοικίας ή την αυλή σου, φρόντισε να της βάζεις φαγητό τέσσερις με έξι φορές την ημέρα. Δώσε της τα πρώτα γεύματα έξω, δίπλα στην πόρτα, και σταδιακά, μόλις εξοικειωθεί με την παρουσία σου, άρχισε να την ταΐζεις μέσα, αφήνοντας πάντα την εξωτερική πόρτα ανοιχτή για να έχει τη σιγουριά ότι μπορεί να δραπετεύσει σε περίπτωση κινδύνου. Στόχος είναι σιγά σιγά να αρχίσει να αισθάνεται ασφαλής στο περιβάλλον του σπιτιού σου.

3. Εξασφάλισε της ένα καταφύγιο στο εσωτερικό του σπιτιού. Τις πρώτες μέρες της προσαρμογής μέσα στο σπίτι, περιόρισε τη σε ένα ήσυχο δωμάτιο, στο οποίο δεν θα έχει πρόσβαση κανένα άλλο ζώο. Φρόντισε να έχει εκεί μέσα όλα όσα χρειάζεται (άμμο, φαγητό, νερό).

4. Μάθε τη να πηγαίνει στο δοχείο της άμμου. Τοποθέτησε σε διάφορα σημεία του σπιτιού -ή του δωματίου όπου είναι αρχικά περιορισμένη- ανοιχτά, ρηχά δοχεία. Στην αρχή, δοκίμασε να ανακατέψεις την άμμο με χώμα. Ίσως έτσι εξοικειωθεί ευκολότερα μαζί τους. Σταδιακά άρχισε να μειώνεις την ποσότητα του χώματος και να προσθέτεις περισσότερη άμμο.

5. Κάνε πιο ενδιαφέρον το περιβάλλον του σπιτιού. Μια γάτα μπορεί να απολαύσει τις περισσότερες από τις αγαπημένες δραστηριότητές της –σκαρφάλωμα, κρύψιμο, εξερεύνηση, κυνήγι- και στο εσωτερικό του σπιτιού, αρκεί να έχει τα κατάλληλα ερεθίσματα. Μπορείς, για παράδειγμα, να προσθέσεις γατόδεντρα ή να εγκαταστήσεις επιπλέον ράφια στους τοίχους, να βάλεις ονυχοδρόμια και να της εξασφαλίσεις ένα πλήθος από παιχνίδια ειδικά για γάτες, όπως μπαλάκια, τούνελ και χνουδωτά ζωάκια.

6. Αφιέρωσε της χρόνο. Όσα παιχνίδια κι αν της χαρίσεις, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το δικό σου παιχνίδι μαζί της. Ενθάρρυνε την να κυνηγήσει μια κορδέλα σέρνοντάς την πίσω από διάφορα έπιπλα του σπιτιού, πέτα της ξανά και ξανά το μπαλάκι και, φυσικά, εξασφάλισε της μια γενναιόδωρη δόση από χάδια.

7. Βρες τρόπο να απολαμβάνει τη λιακάδα. Μια βεράντα καλυμμένη με πλέγμα ή ένα ηλιόλουστο παράθυρο με θέα θα γίνουν τα αγαπημένα της στέκια τις φωτεινές μέρες και ίσως τη βοηθήσουν να ξεχάσει γρήγορα τη ζωή έξω – με όλα τα καλά αλλά και τα κακά της.
«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

gatoulitses

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget