Γιατί τρελαίνονται οι γάτες μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα;

Γιατί τρελαίνονται οι γάτες μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα;
Συγκεκριμένα σημαίνει ότι τρέχουν μανιωδώς μες το σπίτι, πετάνε πράγματα κάτω, ποδοπατούν (κοιμισμένους) ανθρώπους, και νιαουρίζουν σε άγνωστες γατίσιες γλώσσες.

Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή και ως «Η τρέλα των 3π.μ.», σχεδόν όλες οι γάτες το παθαίνουν. Δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείς ιδιαίτερα (ναι, καλά, έχω να κοιμηθώ μήνες θα μου πεις), αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό αν έχεις έναν φουντωτό συγκάτοικο που υποφέρει από αυτήν την πάθηση. («υποφέρει», εντάξει, βασικά φαίνεται να το διασκεδάζει.)

Γιατί, λοιπόν, γίνονται οι γάτες μας υπερκινητικά ψυχάκια την ώρα που θα προτιμούσαμε να κοιμούνται ήσυχα; Και το πιο σημαντικό ερώτημα είναι, πώς στο καλό μπορούμε να τις κάνουμε να σταματήσουν;


Πιθανή (και πιο συνηθισμένη) αιτία της γατοτρέλας

Η νυχτερινή υπερκινητικότητα της γάτες συχνά είναι η εκδήλωση συσσωρευμένης ενέργειας που δε βρήκε την κατάλληλη διέξοδο.

Όπως σίγουρα έχεις παρατηρήσει, η γάτα σου λαγοκοιμάται σχεδόν όλη τη μέρα, παρόλο που έχει τη φυσική κατάσταση ενός νίντζα-τζεντάι.

Επίσης, γενετικά είναι προδιατεθειμένες να είναι πιο ενεργές τη νύχτα, όταν τα φυσικά θυράματά τους βρίσκονται σε κίνηση και είναι έτοιμα να φαγωθούν. Αυτοί οι λόγοι συνδυασμένοι είναι που κάνουν τη γάτα σου να τρελαίνεται κάθε βράδυ.

Η λύση;

Επαναπρογραμμάτισε το βιολογικό της ρολόι

Είναι πολύ απλό, με ένα κατσαβίδι άνοιξε τον πίνακα ελέγχου, σφίξε κανά δυο βίδες και κλείσε κανά διακόπτη! Χα! Ναι, καλά!

Για να βοηθήσεις τη γάτα σου να ξεφορτωθεί όλη την περισσευούμενη ενέργεια της, κανόνισε ένα παιχνίδι για μια-δυο ώρες πριν πέσεις για ύπνο.

Σιγουρέψου ότι είναι πλήρως απορροφημένη από το παιχνίδι και ότι ανεβαίνουν οι σφυγμοί της. Είναι καλό να τους δίνεις μία πρόκληση, αλλά πρέπει που και πού να καταφέρνουν να πιάνουν το παιχνίδι. Αλλιώς, απλά αυξάνεις την ενέργειά της και θα έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα.

Αν δεν προλαβαίνεις ή λόγω κούρασης δεν μπορείς να τρέχεις μες το σπίτι κάθε βράδυ, δοκίμασε να πάρεις αυτόματα παιχνίδια.

Και τώρα το πιο σημαντικό: καθυστέρησε το δείπνο της μέχρι μετά το παιχνίδι. Μια ποιοτική και πρωτεϊνούχα διατροφή είναι ότι πρέπει για να ηρεμήσει τα κυνηγετικά της ένστικτα. Εξάλλου, μόλις τελείωσαν ένα πολύ ενδιαφέρον κυνήγι (το παιχνίδι εννοώ) και τώρα πρέπει να απολαύσουν ένα γεύμα που της αξίζει (ή τουλάχιστον έτσι της λέει το ένστικτό της). Μετά από το κυνήγι και το φαγητό, όλες οι γάτες, ή τουλάχιστον οι περισσότερες, θα πέσουν ξερές για ύπνο.

Μερικές ακόμα συμβουλές:

*Άλλαζε της τα παιχνίδια μια φορά τη βδομάδα. Μπορείς να έχει τρία διαφορετικά για παράδειγμα και να τα εναλλάσσεις κάθε βδομάδα. Όπως ο καθένας μας, έτσι και η γάτα βαριέται συνέχεια τα ίδια παιχνίδια.

*Αν η γάτα σου είναι μοναχοπαίδι, ίσως θέλεις να σκεφτείς να της βρεις παρέα. Αντίθετα με τις φήμες, οι γάτες είναι κοινωνικά ζώα και κάνουν μακροχρόνιες και σημαντικές σχέσεις με άλλα ζώα. Με τη σωστή γνωριμία, οποιεσδήποτε γάτες μπορούν να συζούν ήσυχα για όλη τους τη ζωή. Και όταν πάψεις να είσαι η μοναδική παρέα της γάτας σου όλοι θα είστε πιο χαλαροί και χαρούμενοι.

#2 Άλλη αιτία της γατοτρέλας

Ζουζούνια! Μήπως μόλις μετακόμισες σε καινούριο σπίτι; Μήπως το κτίριο είναι λίγο παλιότερο από το προηγούμενο; Ίσως τότε έχει κάποιους ανεπιθύμητους επισκέπτες, η παρουσία τον οποίων έχει γίνει αισθητή από την υπερευαίσθητη όσφρηση και ακοή της γάτας σου. Τη νύχτα, όταν όλα τα ζωύφια είναι πιο ενεργά, ο θόρυβος που κάνουν όταν περπατάνε (κρατήσου)… μέσα στους τοίχους σου ή στο πάτωμά σου ίσως ξυπνά τα αιμοβόρα ένστικτα της γάτας σου.

Η λύση;

ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ!!!

#3 Και άλλη αιτία της γατοτρέλας!

Αν αυτή η συμπεριφορά άρχισε ξαφνικά και δεν σταματάει το πρωί, τότε ένα ραντεβού στον κτηνίατρο επιβάλλεται. Η γάτα σου μπορεί να έχει κάτι που της προκαλεί σωματική ενόχληση, όπως ψύλλους ή σύνδρομο υπερευαισθησίας.

Η λύση;

Το είπα ήδη, ραντεβού στον κτηνίατρο.

Κάποιες τελευταίες σκέψεις

Όλα όσα αναφέρθηκαν πριν είναι χρήσιμα μόνο αν το περιβάλλον στο οποίο ζει η γάτα είναι αρκούντως ποιοτικό και ενδιαφέρον. Αυτό σημαίνει: καλή διατροφή, αρκετά παιχνίδια και άνετος χώρος (να μπορεί να κάθεται κάπου ψηλά).

Ένα παράθυρο με θέα είναι μεγάλο πλεονέκτημα σε αυτόν τον τομέα. Αν αυτές οι βασικές ανάγκες δεν καλύπτονται, δεν υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις για να τα αντικαταστήσεις.

Επίσης, αν δεν έχεις ακόμα στειρώσει τη γάτα σου, τότε καν’ το άμεσα.

Οι γάτες μπορούν να στειρωθούν από πολύ μικρή ηλικία (συμβουλέψου τον κτηνίατρό σου), και τα πλεονεκτήματα είναι πολλά, ένα από τα οποία είναι ότι σταματάνε τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές όπως τα νιαουρίσματα τη νύχτα, την επιθετικότητα και τον ψεκασμό.

Ας συνοψίσουμε!

Η γάτα σου θέλει τρελοκομείο τα βράδια; Φρόντισε να έχει τα περισσότερα (κατά προτίμηση όλα) από τα παρακάτω:

*Η γάτα σου είναι στειρωμένη Μπόλικο παιχνίδι, καμιά ωρίτσα πριν τον ύπνο και μετά:

*Βραδινό φαγητό, το οποίο πρέπει να είναι το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας

*Παιχνίδια, χώρος και διασκέδαση για να την κρατάνε απασχολημένη όσο λείπεις

*Ή ακόμα καλύτερα μία ακόμα γάτα για παρέα Δεν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας

*Τρώει πρωινό στην ώρα της

*Προσπάθησε να της παρέχεις όσα περισσότερα γίνεται από τα παραπάνω και θα δεις αμέσως αλλαγή!

πηγή: http://lepet.photography
«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

gatoulitses

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget