Διροφιλαρίωση Σκύλου: συμπτώματα και η αντιμετώπιση

Τι ακριβώς είναι η Διροφιλαρίωση; Ποια είναι τα συμπτώματα που μπορεί να αντιληφθεί ο ιδιοκτήτης; Γίνεται να προστατευτεί με ειδικό περιλαίμιο ή με κάποιο άλλο τρόπο;

Η Διροφιλαρίωση ή όπως είναι πιο διαδεδομένη "Το σκουλήκι της καρδιάς" μεταδίδεται στον σκύλο μετα από το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού.Ο πολλαπλασιασμός του παρασίτου γίνεται στην πνευμονική αρτηρία και απελευθερώνονται οι μίκροφιλάριες που ανευρίσκονται στο αίμα του ζώου μετά απο διάστημα 6-9 μηνών.

Oι σκύλοι που έχουν μολυνθεί τις περισσότερες φορές παραμένουν ασυμπτωματικοί,όσα νοσήσουν όμως θα εμφανίσουν δύσπνοια, παροξυστικό βήχα (ιδαίτερα μετά από εκγύμναση πχ.κυνήγι), αναιμία,ανορεξία ,εύκολη κόπωση,κατάπτωση,κακή ποιότητα τριχώματος.

Οι αλλοιώσεις που προκαλλούνται από τα παράσιτα οδηγούν σε σοβαρές βλάβες στα αγγεία της καρδιάς,των νεφρών και των πνευμόνων και σταδιακά σε διόγκωση της δεξιάς καρδιάς(cor pulmonale),υπέρταση,καρδιακή ανεπάρκεια και τέλος στο σύνδρομο της οπίσθιας κοίλης φλέβας και καταστροφή του ήπατος και το θάνατο.

Η διάγνωση μπορεί να γίνει με ένα ειδικό τέστ αίματος στο κτηνιατρείο μέσα σε 10 λεπτά ή σε συνεργασία με κάποιο εργαστήριο απο τις 2 πρώτες εβδομάδες μετά την μόλυνση.

Για την αντιμετώπιση της νόσου χρησιμοποιούμε ένα συνδιασμό φαρμάκων που στόχο έχουν την θανάτωση των ενηλίκων παρασίτων(Ενέσεις Μελαρσομίνης με απόσταση 1 μήνα μεταξύ τους) σε συνδιασμό με αυστηρό περιορισμό του ζώου και χορήγηση ασπιρίνης για πρόληψη θρομβοεμβολής και σταδιακή εξόντωση των μικροφιλαριών με ειδικά αντιπαρασιτικά χάπια (Milbemax,Interceptor) σε μηνιαία-διμηνιαια βάση για πάνω απο δύο χρόνια.

Η χρήση προληπτικών ενέσεων για 6μηνιαία πρόληψη δεν συνίσταται λόγω πιθανής τοξίκωσης του ζώου βάση μελετών που έχουν γίνει.

Είναι εξαιρετικής σημασίας επομένως να μην ξεχνάμε το ετήσιο ή εξαμηνιαίο check up του σκύλου μας όπου και θα πρέπει να απαιτούμε να ελέγχεται και για διροφιλάρια.

Ακολουθήστε μας στο facebook
«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

gatoulitses

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget