Τροφές που απαγορεύονται για τους φτερωτούς μας φίλους!!!

Γνωρίζετε πως μέσα στο ανθρώπινο διαιτολόγιο υπάρχουν τροφές οι οποίες μπορούν να αποδειχθούν δηλητηριώδεις για τους φτερωτούς μας φίλους; Διαβάστε, στη συνέχεια του άρθρου, ποιες τροφές είναι άκρως επικίνδυνες και απαγορευτικές για τα πτηνά του σπιτιού μας.

1. Σοκολάτα

Η σοκολάτα αποτελεί ιδανική λιχουδιά για τα παιδιά και τους ενήλικες, αλλά μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα τοξική για τα πτηνά μας. Η δηλητηρίαση από σοκολάτα επηρεάζει αρχικά το πεπτικό σύστημα του πτηνού προκαλώντας εμετό και διάρροια. Κατόπιν, αλλοιώνεται το νευρικό σύστημα του πτηνού, προκαλώντας αρχικά κρίσεις και, τελικώς, το θάνατο.

2. Κουκούτσια μήλων

Είτε το πιστεύετε είτε όχι τα μήλα, τα κεράσια, τα ροδάκινα, τα βερύκοκκα και τα αχλάδια περιέχουν ίχνη κυανιούχου άλατος στα κουκούτσια τους. Ο καρπός του μήλου είναι προφανώς ιδανική τροφή για το πτηνό μας . Φροντίστε τα κομμάτια μήλου που παρέχετε στο πτηνό σας να είναι πλυμένα, καθαρά και απαλλαγμένα από τυχόν φυτοφάρμακα ή κουκούτσια.


3. Αβοκάντο

Η φλούδα και το κουκούτσι του φρούτου αυτού λέγεται ότι μπορεί να προκαλέσει καρδιακή δυσφορία και τελικά ανακοπή σε κάποια πτηνά. Αν και η συγκεκριμένη άποψη αμφισβητείται από κάποιους, η πρακτική “φύλαγε τα ρούχα σου” μάλλον βρίσκει εφαρμογή εδώ!

4. Κρεμμύδια

Αν και η περιορισμένη χρήση μικρής ποσότητας σκόνης κρεμμυδιού ή σκόρδου ως καρυκεύματα θεωρείται αποδεκτή, η υπερβολική κατανάλωση κρεμμυδιού από ένα πτηνό μπορεί να του προκαλέσει εμετό, διάρροια και άλλα προβλήματα του πεπτικού. Έχει βρεθεί πως η εκτεταμένη έκθεση στο κρεμμύδι μπορεί να οδηγήσει σε μια αιματολογική ασθένεια γνωστή και ως “αιμολυτική αναιμία” η οποία ακολουθείται από αναπνευστική δυσφορία και, τελικά, το θάνατο.

5. Αλκοόλ

Προφανώς οι υπεύθυνοι κάτοχοι πτηνών δεν θα έδιναν ποτέ αλκοολούχο ποτό στο πτηνό τους. Υπάρχουν περιπτώσεις όμως που πτηνά τα οποία κυκλοφορούν ελεύθερα στο σπίτι δηλητηριάστηκαν δοκιμάζοντας αλκοολούχα ποτά, παρατημένα πάνω σε ράφια, γραφεία κλπ. Το αλκοόλ μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο για τους φτερωτούς μας φίλους. Γι’ αυτό φροντίστε να τους κρατάτε μακριά από τέτοια ποτά στο σπίτι σας.


6. Μανιτάρια

Τα μανιτάρια αποτελούν ένα είδος μύκητα και είναι γνωστό πως προκαλούν πεπτικές διαταραχές στα οικιακά πτηνά. Κάποιες ποικιλίες, μάλιστα, μπορούν να επιφέρουν μόνιμες βλάβες στο συκώτι των πτηνών.

7. Φύλλα ντομάτας

Οι ντομάτες, όπως και οι πατάτες, είναι εξαιρετικά νόστιμες για τα πτηνά. Παρολαυτά, τα φύλλα τους είναι υπερβολικά τοξικά γι’ αυτά. Φροντίστε λοιπόν, κάθε φορά που τους προσφέρετε ένα κομμάτι ντομάτας, αυτό να είναι καθαρό και απαλλαγμένο από υπολείμματα φύλλων της.

8. Αλάτι

Αν και όλα τα πλάσματα χρειάζονται ποσότητες νατρίου στον οργανισμό τους, η υπερβολική ποσότητα αλατιού μπορεί να οδηγήσει τον οργανισμό των πτηνών σε μια σειρά προβλημάτων όπως υπερβολική δίψα, αφυδάτωση, δυσλειτουργία των νεφρών και θάνατο. Φροντίστε λοιπόν να ελέγχετε την ποσότητα του αλατιού που χορηγείτε στο πτηνό σας.

9. Καφεϊνη

Ροφήματα με καφεϊνη όπως ο καφές και το τσάι είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους ανθρώπους. Όμως η κατανάλωσή τους από ένα πτηνό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και συνοδεύεται από αυξημένο σφυγμό, αρρυθμίες, υπερδραστηριότητα και καρδιακό επεισόδιο. Προτιμήστε να χορηγείτε στο πτηνό σας ένα υγιεινό χυμό φρούτων, ικανοποιώντας τόσο την όρεξή του όσο και τις ανάγκες του για θρεπτικά συστατικά.

10. Ξηρά φασόλια

Τα μαγειρεμένα φασόλια αποτελούν μια από τις πλέον αγαπημένες λιχουδιές των πτηνών. Παρολαυτά τα ωμά, ξηρά φασόλια είναι ιδιαίτερα τοξικά, καθώς περιέχουν αιμοσυγκολλητίνη – μια ουσία εξαιρετικά βλαβερή για τα πτηνά. Προκειμένου να αποφύγετε την έκθεσή τους σ’ αυτην, φροντίστε να μαγειρεύτε τα φασόλια που έχετε σκοπό να μοιραστείτε μαζί τους.
«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

gatoulitses

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget