Αγγλικό Σέτερ

ΡάτσαIrish Setter:  Αγγλικό Σέτερ
Μέγεθος:  Μεγάλο (23-50 Kg)
Ενέργεια:  Πολύ ενεργητικό
Άσκηση:  Έντονη
Παιχνίδι:  Σχετικά παιχνιδιάρικο
Τρυφερότητα:  Σχετικά τρυφερό
Φιλικό προς σκυλιά:  Φιλικό
Φιλικό προς ζώα:  Επιφυλακτικό, ντροπαλό
Φιλικό προς ξένους:  Επιφυλακτικό, ντροπαλό
Εκπαίδευση:  Σχετικά εύκολο να εκπαιδευτεί
Φύλαξη:  Μέτρια ικανότητα φύλακα
Προστασία:  Όχι ιδιαίτερα προστατευτικό
Φροντίδα:  Χρειάζεται τακτική περιποίηση
Αντοχή στη ζέστη:  Μερική ανοχή στη ζέστη

Γενικά Στοιχεία

Το Αγγλικό Σέττερ είναι αδύνατο, με δυνατά στήθη, έντονες γραμμές στα πόδια και στα πέλματα, καρφωτή ουρά και δυνατούς μυς. Το τρίχωμα έχει μια λεπτή λεία επιφάνεια η οποία προσθέτει ακόμα ένα στοιχείο σ’ αυτούς τους αριστοκρατικούς σκύλους.

Η οικογένεια των σέττερ περιλαμβάνει το κόκκινο ιρλανδικό Σέττερ, κόκκινο και λευκό Σέττερ της Ιρλανδίας. Πρόκειται για κυνηγετικα σκυλια, που εκτρέφονται για την αντοχή και τα αθλητικά τους επιτεύγματα. Αυτά τα σκυλιά περιγράφονται ως τζέντλεμαν από την φύση τους αλλά είναι δραστήρια σκυλιά και χρειάζονται χώρο να τρέξουν.

Μέσα στο σπίτι αράζουν με τις ώρες στο καναπέ. Μπορείτε να είστε ήσυχοι όταν είναι με τα παιδιά σας αλλά και με άλλα σκυλιά γιατί πολύ απλά έχει ένα χαρακτήρα τέτοιο που δεν του αρέσει να δημιουργεί προβλήματα. Ένας Αγγλικός θέλει να είναι ενεργό μέλος της οικογένειας και ζει και αναπνέει γι αυτό το λόγο. Σε συνδυασμό με την αγάπη και τη στοργή που θα του δείξουμε τότε θα γίνει πραγματικά δικός μας.

Είναι πολύ καλός μαθητής αν και πολλές φορές τον πιάνει το πείσμα του ή έχει όρεξη μόνο για παιχνίδι. Καλό θα ήταν να του δίνετε αφορμές για να χρησιμοποιεί το μυαλό του και να παραμένει σε εγρήγορση. Οι συνεχείς προκλήσεις από μέρου σας βοηθούν στη σωματική του κατάσταση αλλά και την πνευματική.

Αποτελεί πολύ καλό παρατηρητή και θα σημάνει συναγερμό με το γάβγισμα του για οτιδήποτε αντιληφθεί. Οπότε μπορείτε να βασιστείτε πάνω του για να σας ειδοποιήσει αν δει κάποιον εισβολέα. Παρόλα αυτά μην περιμένετε να τον ακινητοποιήσει κιόλας. Μπορεί να γαβγίσει στα πάντα και μετά να προσπαθήσει να παίξει μαζί τους. Επίσης δεν είναι και πολύ επιφυλακτικός με τους ξένους και γενικά του λείπει αρκετά το αίσθημα του κινδύνου.

Φροντίδα & Υγεία

Το Αγγλικό Σέτερ είναι επιρρεπής σε προβλήματα όπως η κώφωση και η δυσπλασία των αγκώνων και των ισχύων.


Ο ενεργητικός τρόπος ζωής ενός Αγγλικού Σέττερ κάνει τον καλλωπισμό της φυλής απαραίτητο.

Συχνά φαινόμενα είναι το μπέρδεμα του τριχώματος και τα διάφορα μικρά αντικείμενα που μπλέκονται μέσα σ’ αυτό όπως ξερή χλόη κ.α.

Έτσι το χτένισμα του Σέττερ μας θα πρέπει να είναι καθημερινό, γιατί όχι μόνο τονώνουμε την εμφάνισή του, αλλά προλαμβάνουμε μια σειρά από δερματικές παθήσεις που μπορεί να παρουσιαστούν και ενδεχομένως να κάνουν ζημιά στο τρίχωμα του σκύλου προκαλώντας του αρκετές ενοχλήσεις.

Ιστορία

Το αγγλικό Σέττερ αναπαραχθηκε αρχικά για το κυνήγι και τον εντοπισμό των ορεινών πτερωτών θηραμάτων.

Από τις καλύτερες διαθέσιμες πληροφορίες, φαίνεται ότι το αγγλικό Σέττερ ήταν ένα εκπαιδευμένο σκυλί πουλιών στην Αγγλία για περισσότερα από 400 χρόνια, ενώ υπάρχουν έργα τέχνης του 15ου αι που δείχνουν σκύλους της οικογένειας σέττερ.

Υπάρχουν ακόμη αποδείξεις ότι το αγγλικό Σέττερ προήλθε από διασταυρώσεις του ισπανικού Pointer, του μεγάλου σπανιέλ νερού και της αγγλικής Springer σπανιέλ, τα οποία συνδυάστηκαν για να παράγουν μια εξαιρετική ράτσα σκύλου με τρομερές δυνατότητες στην εύρεση και ανάκτηση του θήραματος.

Μέχρι τον 17ο αι τα σέττερ είχαν καθιερωθει και εξαπλωθεί στις βρετανικές κατοικίες, παρά το γεγονός οτι η τελική μορφή των Αγγλικών Σεττερ έλαβε χώρα σε μεταγενέστερη εποχή.

«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

gatoulitses

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget