FIV - Ο ιός της ανοσοανεπάρκειας στις γάτες

Ο FIV (Feline Immunodeficiency virus) είναι ένας ιδιαίτερα διαδεδομένος ιός στις γάτες που προκαλεί συχνά ιδιαίτερη ανησυχία λόγω της συσχέτισής του με τον ανθρώπινο HIV.

Πράγματι, ο FIV ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών με τον HIV, τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας. Ωστόσο, οι ιοί αυτοί είναι εξειδικευμένοι, γεγονός που σημαίνει ότι προσβάλλουν μόνο τα συγκεκριμένα είδη στα οποία απευθύνονται (γάτες ο FIV, ανθρώπους ο HIV). Επομένως, ο ιός FIV δεν μεταδίδεται στους ανθρώπους και οι γάτες που είναι φορείς του ιού δεν εγκυμονούν κανέναν απολύτως κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Εκτός αυτού, όπως θα εξηγήσουμε στην συνέχεια, μια θετική διάγνωση του ιού στη γάτα μας δεν θα πρέπει να γίνεται αιτία πανικού και απελπισίας για την υγεία της ίδιας.

Πώς μεταδίδεται;

Ο βασικός τρόπος μετάδοσης του ιού είναι από σάλιο μολυσμένης γάτας σε αίμα, δηλαδή με βαθιά δαγκώματα σε καβγάδες και πιο σπάνια κατά το ζευγάρωμα.

Είναι απίθανο (αλλά όχι αδύνατο) να μεταδοθεί σε γάτες μέσω κοινού φαγητού ή νερού ή όταν πλένουν η μία την άλλη. Σε κάποιες περιπτώσεις αλλά όχι πάντα μεταδίδεται από τις μητέρες στα μωρά κατά την κύηση ή το θηλασμό.

Για αυτό και τα γατάκια των οποίων η μητέρα είναι θετική θα πρέπει να ελέγχονται για τον ιό αφού ξεπεράσουν τους 6 μήνες.

Κοινώς, ο σημαντικότερος τρόπος να κρατήσουμε την γάτα μας ασφαλή από τον ιό είναι να τη στειρώσουμε και να μην της επιτρέπουμε να βγαίνει στο δρόμο.

Διάγνωση

Η οριστική διάγνωση της νόσου γίνεται με εξέταση αίματος. Όταν η γάτα είναι νεαρότερη των έξι μηνών υπάρχει πιθανότητα για ψευδές θετικό αποτέλεσμα, οπότε καλό είναι η εξέταση να επαναληφθεί αφού ξεπεράσει τους έξι μήνες.

Το FIV δεν ισοδυναμεί με καταδίκη σε θάνατο

Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι ένα θετικό αποτέλεσμα στο τεστ για FIV στην γάτα μας δεν ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη.

Με μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες αλλά και την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση τυχόν δευτερογενών λοιμώξεων, μια θετική γάτα μπορεί να έχει μια φυσιολογική και μακρά ζωή.

Είναι λάθος να συγχέουμε τον ανθρώπινο HIV με το FIV, καθώς το FIV οδηγεί σε σύνδρομο ανοσοανεπάρκειας στις γάτες πολύ πιο σπάνια από ότι το HIV στους ανθρώπους.

Η μεγαλύτερη απειλή στις θετικές γάτες είναι οι δευτερογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, ουροποιητικού και γαστρεντερικού συστήματος που θα πρέπει να αναγνωρίζονται και να αντιμετωπίζονται άμεσα, όπως φυσικά πρέπει να γίνεται και στις αρνητικές γάτες.

Τα συμπτώματα της νόσου

Στα πρώτα στάδια της μόλυνσης ο ιός μεταφέρεται στους κοντινότερους λεμφαδένες όπου αναπαράγεται και μεταφέρεται και στους υπόλοιπους λεμφαδένες, οδηγώντας σε μια γενικευμένη αλλά συνήθως προσωρινή διόγκωσή τους και πυρετό. Συνήθως αυτό το στάδιο της αρρώστιας περνά απαρατήρητο.

Στη συνέχεια υπάρχει περίπτωση η υγεία της γάτας να αρχίσει να χειροτερεύει προοδευτικά ή να χαρακτηρίζεται από περιόδους που νοσεί με ενδιάμεσες περιόδους υγείας. Σε πολλές περιπτώσεις τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται για πολλά χρόνια μετά την μόλυνση, αλλά όταν εμφανιστούν μπορεί να επηρεάσουν σχεδόν οποιοδήποτε σημείο του σώματος.

Η γάτα μπορεί να εμφανίσει:

· Κακή κατάσταση τριχώματος και μόνιμο πυρετό που συνοδεύεται με απώλεια της όρεξης

· Φλεγμονή στα ούλα και στοματίτιδα

· Μολύνσεις στο δέρμα, που στο μεγαλύτερό τους μέρος οφείλονται στην αδυναμία του ανοσοποιητικού της γάτας να αντιμετωπίσει, ακόμα και με υποστηρικτική φαρμακευτική αγωγή, μολύνσεις από κοινά παράσιτα και μύκητες.

· Μολύνσεις στην ουροδόχο κύστη

· Αναπνευστικές παθήσεις, οι οποίες μπορεί να οφείλονται σε χρόνιους καλικοϊούς ή ερπητοϊούς και πολλές φορές εξελίσσονται σε πνευμονία

· Συνεχή διάρροια

· Σταθερή απώλεια βάρους

· Διαφόρων τύπων καρκίνους

· Αναιμία

· Αποβολή των μικρών στις αστείρωτες μητέρες

· Επιληπτικές κρίσεις, αλλαγές στη συμπεριφορά και νευρολογικά προβλήματα, τα οποία μπορεί να οφείλονται είτε στον ίδιο τον ιό είτε σε παράσιτα όπως η τοξοπλάσμωση.

Αντιμετώπιση και πρόληψη

Μια θετική διάγνωση για FIV σίγουρα δεν πρέπει να μας πανικοβάλει. Πολλές γάτες ζουν μια απόλυτα φυσιολογική ζωή, αν και θετικές στον ιό, και κάποιες από αυτές μάλιστα ζουν αδέσποτες.

Μια θετική γάτα χαρακτηρίζεται από ένα ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα με περισσότερες πιθανότητες να νοσήσει σοβαρά από ασθένειες που σε αρνητικά ζώα μπορεί να είναι εύκολα αντιμετωπίσιμες.

Στην γενική περίπτωση χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από την πλευρά του ιδιοκτήτη ώστε να αναγνωρίζει άμεσα κάποια εξελισσόμενη ασθένεια και να την αντιμετωπίσει με τη συνεργασία του κτηνιάτρου.

Καλό είναι αν μια γατούλα διαγνωσθεί θετική στον ιό να γίνουν και προληπτικές αιματολογικές εξετάσεις για παράσιτα όπως το τοξόπλασμα, η αιμομπαρτωνέλα (Haemobartonella felis) και η μπαρτονέλα (Bartonella henselae) ώστε να αντιμετωπιστούν δυναμικά και άμεσα. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για οποιεσδήποτε άλλες παθήσεις.

Η ιντερεφερόνη θεωρείται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σε κάποιες περιπτώσεις, οπότε ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας ενημερώσει.

Υγιής γάτα όμως είναι πάνω από όλα μια ευτυχισμένη γάτα. Αυτό σημαίνει σωστή διατροφή, στέγη, ελαχιστοποίηση του στρες και εξασφάλιση όσο το δυνατόν καλύτερου επιπέδου ζωής.

Σωστή διατροφή σημαίνει υψηλής ποιότητας τροφές, πλούσιες σε πρωτεΐνες, αλλά και περιστασιακά βιταμινούχα συμπληρώματα με αντιοξιδωτικά και λιπαρά οξέα ωμέγα 3 και 6. Μπορείτε να δοκιμάσετε και αλόη σε πόσιμη μορφή, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα ευεργετική για το ανοσοποιητικό αλλά και για τις στοματίτιδες που ταλαιπωρούν μεγάλο ποσοστό των θετικών γατών.

Συνοψίζοντας, μην διστάζετε να συγκατοικήσετε με μια θετική γατούλα. Δεν αποτελεί κίνδυνο ούτε για εσάς ούτε για τις άλλες γάτες και το πιο πιθανό είναι ότι θα είναι υγιής και ευτυχισμένη όπως και μια αρνητική.


Αλήθειες για το FIV

1. Ο ιός της ανοσοανεπάρκειας της γάτας είναι αργός στην εξέλιξή του και επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα της γάτας κατά τη διάρκεια πολλών ετών.

2. Είναι αποκλειστικά νόσος της γάτας και δεν μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή σε μη αιλουροειδή γενικότερα.

3. Οι θετικές γάτες συνήθως ζουν πολλά χρόνια, υγιείς, και χωρίς να εκδηλώσουν κανένα σύμπτωμα.

4. Το FIV δεν μεταδίδεται εύκολα ανάμεσα στις γάτες. Δεν μεταδίδεται από τις αμμολεκάνες, το νερό ή το φαγητό ή την επαφή κατά το παιχνίδι και τον ύπνο. Σε κάποιες περιπτώσεις μεταδίδεται από τις μητέρες στα μικρά τους.

5. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί κατά τη μετάγγιση αίματος, από ιδιαίτερα μολυσμένα ούλα και κυρίως από πολύ βαθιές δαγκωματιές που απαντώνται συχνά στους καβγάδες ανάμεσα σε αστείρωτα αρσενικά που κυκλοφορούν ελεύθερα στο δρόμο.

6. Μια θετική στειρωμένη γάτα δεν αποτελεί κίνδυνο για άλλες γάτες αν η γνωριμία μεταξύ τους γίνει ομαλά και χωρίς καβγάδες.

7. Οι θετικές γάτες θα πρέπει να έχουν την καλύτερη δυνατή προληπτική αλλά και θεραπευτική κτηνιατρική φροντίδα, καλή διατροφή, υψηλή σε πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα, σε ασφαλές προστατευμένο περιβάλλον χωρίς στρες.
«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

gatoulitses

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget