ΛΟΙΜΩΜΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ- FIP – VET

Η Λοιμώδης Περιτονίτιδα της γάτας είναι ένα σοβαρό λοιμώδες νόσημα, που προκαλείται από κορωναϊό της γάτας.

Δυστυχώς το νόσημα αυτό είναι μη θεραπεύσιμο και είναι από τα πολύ σοβαρά νοσήματα, που απειλούν τη ζωή της γάτας και τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει αληθινή μάστιγα για τον αδέσποτο πληθυσμό των γατιών και όχι μόνο.

Είναι θανατηφόρο νόσημα και η παθογένεια του σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα.

ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΛΟΙΜΩΔΟΥΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΤΙΔΑΣ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ.
Η λοιμώδης περιτονίτιδα μεταδίδεται εύκολα:1.- Από γάτα σε γάτα με το στόμα και τις ρινικές κοιλότητες. 2.- Οι μολυσμένες γάτες μεταδίδουν τον ιό με τις απεκκρίσεις τους (ούρα, κόπρανα). 3.- Τα σκεύη σίτισης και τα δοχεία άμμου είναι ιδανικά για τη μετάδοση αυτής της νόσου. Επειδή για να μολυνθεί μια γάτα από τον ιό, πρέπει να έρθει σε επαφή με μεγάλες ποσότητες του ιού, έχει παρατηρηθεί λοιπόν, ότι από τον ιό νοσούν συνήθως γάτες που ζουν πολλές μαζί (εκτροφεία, ξενοδοχεία ζώων).

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΟΙΜΩΔΟΥΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΤΙΔΑΣ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ.
Η λοιμώδης περιτονίτιδα συνήθως είναι νόσημα με χρόνιο χαρακτήρα και με αρκετών μηνών εξέλιξη. Τα πρώτα συμπτώματα δεν είναι ούτε ξεκάθαρα, ούτε τυπικά, με αποτέλεσμα η διάγνωση να είναι δύσκολη και ακόμη δυσκολότερη η διαφορική διάγνωση με άλλα νοσήματα της γάτας. Ο ιός της λοιμώδους περιτονίτιδας παρουσιάζει ποικιλία συμπτωμάτων και εκδηλώνεται με δύο κύριες μορφές (υγρή και ξηρή) και μία δευτερεύουσας σημασίας (μικτή).

ΥΓΡΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΛΟΙΜΩΔΟΥΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΤΙΔΑΣ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ..
Η υγρή μορφή της νόσου χαρακτηρίζεται από οξεία εμφάνιση και ταχεία εξέλιξη. Η γάτα δείχνει να πονάει και παρουσιάζει ασκίτη (η κοιλιά της είναι γεμάτη με υγρό). Συσσώρευση υγρού επίσης μπορεί να εμφανιστεί και στη θωρακική κοιλότητα με συνέπεια η πάσχουσα γάτα να εμφανίζει συμπτώματα δύσπνοιας. Τα κλασικά συμπτώματα της νόσου είναι ανορεξία, αδιαθεσία, αδυναμία, αλλά το καθοριστικό στην υγρή μορφή της νόσου είναι η συσσώρευση υγρού στις σωματικές κοιλότητες .

ΞΗΡΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΛΟΙΜΩΔΟΥΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΤΙΔΑΣ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ.
Όταν μια γάτα έχει προσβληθεί από τη λοιμώδη περιτονίτιδα με τη ξηρά μορφή της νόσου, τότε δεν εμφανίζει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα έντονα κλινικά συμπτώματα. Σε διάρκεια ενός έτους μόλυνσης, το ζώο πιθανώς να μην εμφανίσει καθόλου συμπτώματα.

Στη συνέχεια όμως ο ιός με την ανάπτυξη κοκκιωματώδων αλλοιώσεων σε διάφορα εσωτερικά όργανα, κάνει την εμφάνιση του δυναμικά προσβάλλοντας τη περιτοναϊκή κοιλότητα (νεφρά, ήπαρ και τα μεσεντέρια λεμφογάγγλια), τους οφθαλμούς, τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό (πάρεση οπισθίων άκρων, πλήρης αταξία και οι σπασμοί).

ΜΙΚΤΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΛΟΙΜΩΔΟΥΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΤΙΔΑΣ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ.
Τέλος έχουμε τη ΜΙΚΤΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΛΟΙΜΩΔΟΥΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΤΙΔΑΣ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ
όπου στις περιπτώσεις αυτές το ζώο προσβάλλεται και από τις δύο μορφές και με μεγάλη ποικιλία κλινικών συμπτωμάτων.

Γενικά σε προσβολή μιας γάτας από λοιμώδη περιτονίτιδα θα συναντήσουμε τα παρακάτω συμπτώματα. Πυρετό, ανορεξία, κατάπτωση, αδυναμία, ασκίτη, συσσώρευση υγρού στη θωρακική κοιλότητα και συνεπώς δύσπνοια, αύξηση της δίψας και της ούρησης, έμετο, ίκτερο, διάρροια, αίμα στα κόπρανα, μείωση της όρασης, επιπεφυκίτιδα, αταξία, παράλυση άκρων, αλλαγή συμπεριφοράς κ.α.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΟΙΜΩΔΟΥΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΤΙΔΑΣ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ.
Η διάγνωση μπορεί να γίνει με τη βοήθεια του ιστορικού, της κλινικής εικόνας και των εργαστηριακών ευρημάτων (αιματολογικές, βιοχημικές, ουρολογικές, ορολογικές, μικροβιολογικές, ιστοπαθολογικές εξετάσεις).

Με μια απλή εξέταση αίματος, μπορεί να γίνεται έλεγχος σε κάθε καινούργιο ζώο, που αγοράζετε ή υιοθετείτε από το δρόμο. Δυστυχώς τα περισσότερα αδέσποτα γατιά έχουν προσβληθεί από τον ιό της λοιμώδους περιτονίτιδας.

Δυστυχώς επίσης, θεραπεία για την συγκεκριμένη νόσο δεν υπάρχει. Το νόσημα αυτό, όπως είπαμε δεν θεραπεύεται, ασυμπτωματικές γάτες όμως, μπορούν να ζήσουν για αρκετά χρόνια, χωρίς να εκδηλώσουν κανένα απολύτως κλινικό σύμπτωμα.

Σε γάτες που εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα υπάρχει η πιθανότητα να ζήσουν αρκετούς μήνες με υποστηρικτική αγωγή. Γενικά το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε μολυσμένα από τον ιό γατάκια, είναι μια ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του ζώου.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΛΟΙΜΩΔΟΥΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΤΙΔΑΣ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ. Η μόνη λύση για την πρόληψη της νόσου είναι ο εμβολιασμός των ζώων, από την ηλικία των 3,5-4 μηνών. Πρόσφατα έχει παρασκευασθεί το εμβόλιο που είναι βασισμένο σε θερμοευαίσθητο στέλεχος της λοιμώδους περιτονίτιδας και το οποίο χορηγείται ενδορινικώς αποκλειστικά σε υγιείς γάτες.

Πριν από τον εμβολιασμό κάθε γάτας είναι αναγκαίο να γίνει εξλεταση αίματος, για να διαπιστωθεί εάν η γάτα έχει μολυνθεί η όχι από τον ιό. Σε περίπτωση που γάτα βρεθεί θετική στον ιό της λοιμώδους περιτονίτιδας, απαγορεύεται ο εμβολιασμός της. Τέλος να αποφεύγεται η επαφή του ζώου σας με άλλα ζώα, αν δεν είστε σίγουροι για την υγεία τους και κυρίως μακριά από αδέσποτα.

Πηγή: http://www.vets.com.gr
«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

gatoulitses

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget