Γιατί η γάτα μου με δαγκώνει και με γρατζουνάει όταν την χαϊδεύω;

Γιατί η γάτα μου με δαγκώνει και με γρατζουνάει όταν την χαϊδεύω;
Έχετε καθίσει στην αγαπημένη σας πολυθρόνα,την προσκαλείτε να ανέβει πάνω σας και αρχίζετε να την χαϊδεύετε απαλά. Ως συνήθως, η τετράποδη φίλη σας εκφράζει την ευχαρίστησή της με ένα εύηχο γουργούρισμα.

Καθώς, λοιπόν, συνεχίζετε να χαϊδεύετε τη γάτα σας επιστρέφετε και πάλι στο βιβλίο σας. Όλα εξελίσσονται ήρεμα και φυσιολογικά μέχρι που η γάτα… σας δαγκώνει στο χέρι! Γιατί συνέβη αυτό; Γιατί να δαγκώσει το χέρι που την χάιδευε μέχρι εκείνη τη στιγμή;

Οι ειδικοί δεν συμφωνούν στον ακριβή λόγο για τον οποίο μια γάτα απολαμβάνει τα ανθρώπινα χάδια αλλά, κάποιες φορές, καταλήγει να δαγκώνει ή να γρατσουνά το χέρι που της τα προσφέρει. Αυτό στο οποίο συμφωνούν, όμως, είναι πως όταν η γάτα σας δαγκώνει, προφανώς έχει αποφασίσει πως δε θέλει να συνεχίσετε να την χαϊδεύετε!

Οι γάτες διαφέρουν ως προς τα πόσα χάδια θα ανεχθούν. Μάλιστα, το ότι κάποια στιγμή δε θέλουν άλλο δε σημαίνει πως θα αντιδράσουν κιόλας. Κάποιες απλά θα φύγουν από την αγκαλιά σας και θα αναζητήσουν κάτι πιο ενδιαφέρον γύρω τους.

Θα μπορούσατε να αντιληφθείτε πως η γάτα σας βαρέθηκε, στην παρούσα φάση, τα χάδια σας και πως ετοιμάζεται να σας δαγκώσει; Ναι, υπάρχουν σημάδια που μπορούν να σας “προειδοποιήσουν”. Και, αν δεν ήσασταν τόσο απορροφημένος στο βιβλίο σας, ίσως να τα είχατε αντιληφθεί εγκαίρως.

Αν η ουρά της γάτας σας αρχίζει να συσπάται νευρικά κάνοντας κυκλική κίνηση, τότε έχετε το νου σας! Αν τα αυτιά της αρχίσουν να στρέφονται προς το πίσω μέρος του κεφαλιού της ή έρθουν σε επαφή με το κεφάλι της, καλό είναι επίσης να την αφήσετε.

Ένα άλλο παρόμοιο σημάδι αποτελεί η ανησυχία της γάτας σας ή η στροφή του βλέμματός της προς το χέρι σας. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, λοιπόν, σας συμβουλεύουμε να πάρετε το χέρι σας από τη γάτα. Αυτή είτε θα παραμείνει κοντά σας είτε απλά θα αποφασίσει να σας αφήσει προσωρινά.

Γιατί η γάτα μου με δαγκώνει και με γρατζουνάει όταν την χαϊδεύω;

Αυτό που σίγουρα δεν πρέπει να κάνετε είναι να την τιμωρήσετε επειδή σας δάγκωσε. Η τιμωρία δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα. Το πιθανότερο, μάλιστα, είναι η γάτα σας να συνδέσει την τιμωρία της μαζί σας παρά με την “κακή” της συμπεριφορά. Αν κάποιο από τα προαναφερθέντα προειδοποιητικά σημάδια σας διαφύγει και η γάτα σας καταφύγει στο δάγκωμα, αντισταθείτε στον “πειρασμό” να τραβήξετε το χέρι σας ή να την απομακρύνετε απότομα από πάνω σας.

Απλά, παραμείνετε ακίνητος. Το πιο πιθανό είναι η γάτα σας να μη σας δαγκώσει δυνατά – πέρασε το μήνυμά σας και σας έκανε να σταματήσετε να τη χαϊδεύετε. Αν προσπαθήσετε να την διώξετε, κατά πάσα πιθανότητα θα σας γρατσουνίσει στο χέρι.

Γιατί κάποιες γάτες, όμως, συμπεριφέρονται με αυτό τον επιθετικό τρόπο; Ο βαθμός ανοχής μιας γάτας στα χάδια αποτελεί είτε χαρακτηριστικό της εκ γενετής, είτε διαμορφώνεται με τον καιρό. Αν, όταν η γάτα σας ήταν σε μικρή ηλικία, της επιτρέπατε να μασάει τα δάκτυλά σας ενδεχομένως να πιστεύει πλέον πως η συγκεκριμένη ενέργεια δεν είναι κακή. Όταν λοιπόν νιώθει πως δεν θα ανεχτεί περαιτέρω χάδια ( μη ξεχνάτε πως αυτή ειναι το αφεντικό! ) δε θα διστάσει να επαναλάβει κάτι που από μικρή της επιτρέπατε να κάνει.

Κάποιοι ειδικοί συνιστούν τη χορήγηση μικρών λιχουδιών φαγητού, την ώρα που χαϊδεύετε τη γάτα σας, προκειμένου να επιμηκύνετε τον χρόνο που αυτή σας “ανέχεται”. Ίσως με τον τρόπο αυτό η γάτα όντως να συνδυάσει τα χάδια με μικρές, λαχταριστές μπουκιές φαγητού και να σας επιτρέπει να την χαϊδεύετε περισσότερο… Αυτό φυσικά, στην περίπτωση που δε θέλετε να “σεβαστείτε” την επιθυμία της !
«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

gatoulitses

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget