Επιθέσεις καρχαριών σε δελφίνια.

Πάνω από 200 δελφίνια νεκρά, διπλάσιος αριθμός απο το μέσο όρο, στις ακτές του Νησιού το 2016

Ένα νεκρό δελφίνι με ένα τεράστιο τμήμα από το σώμα του να λείπει, ξεβράστηκε στις όχθες της Κορνουάλης στη Βρετανία την Κυριακή, είναι το 27ο από τις αρχές του χρόνου, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί.

Οι βιολόγοι προσπαθούν να ανακαλύψουν τι τρέχει με αυτή την απότομη αύξηση και αν πρόκειται για επίθεση καρχαρία, καθώς στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι μόλις 4 ανάλογα περιστατικά είχαν καταγραφεί στη συγκεκριμένη περιοχή.

Συνολικά όμως, το 2016 ήταν επίσης ασυνήθιστο με 200 δελφίνια να ξεβράζονται νεκρά, τα διπλάσια από τον συνήθη αριθμό.


Το πτώμα του δελφινιού το βρήκε ένας κάτοικος που είχε βγάλει βόλτα το σκύλο του το απόγευμα της Κυριακής, ο οικοδόμος Τζέικ Μαχόνει.

Ο 27χρονος πιστεύει ως το δελφίνι το είχε δαγκώσει καρχαρίας αν και ένας ειδικός θεωρεί πως το χτύπημα προέρχεται από κάποιο σκάφος. «Ήταν ένα φρικτό θέαμα και μύριζε άσχημα» είπε ο Τζέικ, για να προσθέσει «έχω ζήσει όλη μου τη ζωή στην Κορνουάλη, καμιά φορά βλέπαμε το πτώμα κάποιας φώκιας να έχει ξεβραστεί, αλλά δεν έχω δει ποτέ κάτι σαν το σημερινό.

Η πληγή μοιάζει ακριβώς με δάγκωμα καρχαρία, είναι ημικυκλική και λείπουν τα εντόσθια. Στην περιοχή μας έχουμε πολλούς καρχαρίες, εγώ κάνω και λίγο σέρφινγκ, έχω διαβάσει για το θέμα και το ο μόνος καρχαρίας που είναι αρκετά μεγάλος για να κάνει κάτι τέτοιο είναι ένας του είδους Mako».

Όπως αναφέρει η Daily Mail τον Αύγουστο πέρυσι, βρέθηκε σε κοντινή παραλία ένα ακέφαλο πτώμα δελφινιού με μεγάλα σημάδια από δόντια καρχαρία, προκαλώντας φόβο πως κάποιος μεγάλου μεγέθους παραμόνευε στα ανοιχτά.

Στα νερά της περιοχής έχουν καταγραφεί 21 είδη καρχαρία, ενώ η μόνη έγκυρη αναφορά μεγάλου λευκού καρχαρία έχει γίνει το 1977 στο κόλπο του Βισκαϊκού, περίπου 200 μίλια μακριά από τις ακτές της Κορνουάλης.


Τις προηγούμενες μέρες είχαν ξεβραστεί στις ακτές 10 νεκρά δελφίνια στη γύρω περιοχή σε διάστημα ενός δεκαήμερου, δημιουργώντας ανησυχία στους οικολόγους για τα αίτια που μπορεί να προκάλεσαν το φαινόμενο.

Η θαλάσσια μόλυνση, τα δίχτυα των ψαράδικων, ο άστατος καιρός αλλά και τα τζετ σκι, είναι μερικές από τις πιθανές αιτίες για τον θάνατο των δελφινιών. Μάλιστα πέρυσι, στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου βρέθηκαν 61 νεκρά δελφίνια, φάλαινες και φώκαινες στις ακτές, η μεγαλύτερη αύξηση από το 2006, σύμφωνα με το Ταμείο Άγριας Ζωής της Κορνουάλης.

Η νεκροψία έδειξε πως αιτίες θανάτου ήταν η μόλυνση, διάφορες ασθένειες, τραυματισμοί από δίχτυα κ.α.

Πάντως οι επιστήμονες συνεργάζονται με την τοπική κοινότητα των ψαράδων, ώστε να εφοδιάσουν τα σκάφη που είναι πάνω από 14 μέτρα με μηχανήματα, τα οποία παράγουν θορύβους που απωθούν τα δελφίνια μακριά από τα δίχτυα.

Πηγή: http://www.pronews.gr
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Author Name

gatoulitses

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.