Εγκακατάλειψη ζώου διώκεται από τον νόμο!

Καθημερινά εντοπίζονται γατάκια και σκυλάκια πεταμένα σε κάδους, σε χωράφια, σε ποτάμια, σε γκρεμούς,, άλλα κλεισμένα σε πλαστικές σακούλες και σε τσουβάλια, σε απομακρυσμένες περιοχές ή και μέσα στη θάλασσα.

Δράστες εκείνοι που δεν στειρώνουν τα ζώα τους – για να μην τα «χαλάσουν» ή και από τσιγκουνιά – αλλά αρέσκονται στο να εξοντώνουν νεογέννητα πλάσματα καθώς τα θεωρούν βρώμικα, μη ωφέλιμα, σκουπίδια.

Φυσικά αναρίθμητες είναι οι περιπτώσεις που ενήλικα ζώα εγκαταλείπονται οπουδήποτε και κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές γιατί «ενοχλούν», αρρώστησαν, γέρασαν ή αποδείχτηκαν μη αποτελεσματικά κυνηγετικά εργαλεία ή γιατί τα αφεντικά θέλουν να πάνε διακοπές και δεν έχουν που να τ' αφήσουν!

Αν γίνετε μάρτυρας εγκατάλειψης ζώου (είτε πρόκειται για κατοικίδια ή ακόμα και ιπποειδή) πρέπει να το καταγγείλετε στην Αστυνομία καθώς πρόκειται για ποινικό αδίκημα και διώκεται με νόμο από το 1981 – δηλαδή εδώ και 34 χρόνια – και πλέον στο πλαίσιο του αυτοφώρου.


Οι ποινές όπως τις ορίζει το άρθρο 47 του νόμου 4235/2014.

Ο νόμος 4235/2014 έχει επικαιροποιήσει τις ποινές του νόμου 1197/1981 σχετικά με αυτό το θέμα. Αυτή η μορφή κακοποίησης πλέον τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και με χρηματική ποινή από 5.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ. Αυτό ορίζει το άρθρο 47 του νόμου 4235/2014 που τροποποίησε μεταξύ άλλων το άρθρο 1 (και το άρθρο 8) του νόμου 1197/1981 που αναφέρει: «Όστις φονεύει, βασανίζει, κακοποιεί ζώα περί ων ο παρών νόμος ή εγκαταλείπει ταύτα έκθετα ή αδέσποτα τιμωρείται δια των εν άρθρ. 8 του παρόντος ποινών».

Διοικητικά πρόστιμα

Η νομοθεσία για την εγκατάλειψη ζώου – καθώς αποτελεί μορφή κακοποίησης αφού οδηγεί στον θάνατο – ορίζει και διοικητικό πρόστιμο από 300 ευρώ έως 30.000 ευρώ, το οποίο βεβαιώνει η Αστυνομία ανεξαρτήτως της ποινικής διαδικασίας.

30.000 ευρώ για κάθε ζώο που κακοποιείται ή θανατώνεται.

Η εγκατάλειψη είναι εξόφθαλμη μορφή κακοποίησης και το διοικητικό πρόστιμο είναι 30.000 ευρώ για κάθε ζώο που κακοποιείται.

Πηγή: https://www.zoosos.gr
«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

gatoulitses

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget