Οι γάτες δε ξεχνάνε σχεδόν ποτέ ότι μαθαίνουν!

Οι γάτες μαθαίνουν μέσω της παρατήρησης, του πειραματισμού και της μίμησης.

Είναι γνωστή η »κόντρα» μεταξύ σκυλόφιλων και γατόφιλων σχετικά με ποιο από τα δύο ζώα είναι εξυπνότερο. Η αλήθεια είναι πως ο σκύλος είναι ζώο αγέλης και νιώθει την ανάγκη να ακολουθεί τον »αρχηγό», δηλαδή το αφεντικό του. Οι γάτες από την άλλη, είναι πιο μοναχικές και επιδεικνύουν εξυπνάδα και προσαρμοστικότητα, στο περιβάλλον που θα βρεθούν.

Η επιστήμη έχει ασχοληθεί εκτενώς με τη νοημοσύνη της γάτας. Η γενικότερη διαπίστωση είναι πως είναι πολύ πιο έξυπνες απ’ οτι νομίζαμε.


Σε άρθρο της ψυχολόγου Berit Brogaard στο Psychology Today διαβάζουμε: »Ο εγκέφαλος της γάτας ισούται με το 0,9% της συνολικής σωματικής μάζας. Στη περίπτωση του ανθρώπου, η αναλογία είναι 2%. Ο εγκεφαλικός φλοιός της γάτας είναι μεγαλύτερος (αναλογικά) και πιο πολύπλοκος από αυτόν του σκύλου.

Ο φλοιός συσχετίζεται με την νοητική επεξεργασία πληροφοριών. Στη περίπτωση της γάτας, περιέχει διπλάσιο αριθμό νευρώνων σε σχέση με τους σκύλους (300 εκ. έναντι 160 εκ.). Μάλιστα οι γάτες έχουν περισσότερα νευρικά κύτταρα στη περιοχή του εγκεφάλου που επεξεργάζεται την όραση, ακόμη και από τους ανθρώπους».

Μια ακόμη ομοιότητα μεταξύ ανθρώπινου και γατίσιου εγκεφάλου, είναι πως και οι 2 διαθέτουν μεγάλο αριθμό πτυχώσεων. Τόσο η γάτα, όσο και ο άνθρωπος και ο σκύλος, για να είναι πετυχημένοι κυνηγοί, διαθέτουν στερεοσκοπική όραση που τους δίνει τη δυνατότητα να υπολογίζουν με ακρίβεια το βάθος και την απόσταση.

Όπως πολλά ζώα, οι γάτες βλέπουν και θυμούνται όνειρα. Όταν η γάτα ονειρεύεται, επιδεικνύει σπασμωδικές κινήσεις στο πρόσωπο, τα μουστάκια, τις πατούσες και τη κοιλιά. Πολλές φορές βλέπουν εφιάλτες και μπορεί να ξυπνήσουν απότομα μες τη νύχτα με κραυγές.

Σύμφωνα με το Animal Planet, οι γάτες έχουν πολύ ισχυρή μνήμη. Σε αυτό οφείλεται και η εύκολη προσαρμοστικότητά τους σε καινούργια περιβάλλοντα.

Ακόμη και εάν η γάτα είναι εντελώς τυφλή, θα απομνημονεύσει κάθε χιλιοστό του χώρου στον οποίο διαμένει και θα κινείτε σε αυτόν με χαρακτηριστική άνεση. Σε ένα χώρο όπου δε γίνονται συνεχείς αλλαγές στη διαρρύθμιση, δε θα δείτε ποτέ μια τυφλή γάτα να »σκουντουφλάει» σε ένα έπιπλο. Αντιθέτως, θα μάθει που είναι το κρεββάτι σας και θα τη βρίσκεται να χαλαρώνει εκεί.

Οι γάτες δε ξεχνάνε σχεδόν ποτέ ότι μαθαίνουν. Μια ευχάριστη ή δυσάρεστη διαδικασία, θα μείνει στο μυαλό της γάτας σας για πάντα.


Οι γάτες μπορούν να εκπαιδευτούν. Αν και δε φτάνει ένα απλό »μπράβο» ή ένα χάδι ως κίνητρο, εάν προσφέρεται το σωστό ερέθισμα (πχ λιχουδιά), η γάτα σας μπορεί να μάθει διάφορα κόλπα.

Τελικά πόσο έξυπνες είναι οι γάτες;

Οι γάτες μαθαίνουν μέσω της παρατήρησης, του πειραματισμού και της μίμησης. Η νοημοσύνη μιας γάτας μπορεί να συγκριθεί με αυτή ενός νηπίου ηλικίας 2-3 ετών. Για να δείτε εάν η γάτα σας είναι σε αυτό το επίπεδο, μπορείτε να κάνετε το παρακάτω πείραμα: Καθίστε μπροστά από τη γάτα σας κρατώντας το αγαπημένο της παιχνίδι.Αφού το δεί, κρύψτε το πίσω από ένα φύλλο χαρτιού. Εάν η γάτα σας δε ξεγελαστεί και καταλάβει πως το παιχνίδι βρίσκεται πίσω από το φύλλο, σημαίνει πως έχει (τουλάχιστον) τη νοημοσύνη ενός νηπίου 18 μηνών.

Βέβαια ότι και να λέει η επιστήμη η εμπειρία του ιδιοκτήτη πολλές φορές μπορεί να αποδείξει διαφορετικά πράγματα.

Πηγή: http://catway.gr
«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

gatoulitses

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget