Αγριόγατα Μανούλ Παλλάς (βίντεο)

Pallas's cat manul
Η παρακάτω γάτα δεν είναι μια γάτα που θα μπορούσαμε να δούμε σε ένα καθημερινό οιοδήποτε σπίτι. Αν και είναι περίπου στο ίδιο μέγεθος και βάρος με τους εγχώριους φίλους μας αυτό το ζώο είναι γνωστό ως Γάτα Παλλάς.

Οι γάτες αυτές ζουν σε μια ευρεία περιοχή που καλύπτει την Κεντρική Ασία και υπάρχουν σε πολύ μικρό αριθμό. Έχουν την τάση να ζουν σε λιβάδια και σε σημεία τα οποία βρίσκονται σε πολύ μεγάλο υψόμετρο.

Αν σκεφτεί κανείς ότι ένα μεγάλο μέρος του φυσικού τους περιβάλλοντος έχει υποβαθμιστεί και ότι αυτά τα ζώα θηρεύονtai, δεν είναι κατάπληξη ότι ο πληθυσμός αυτού του μαγευτικού ζώου έχει αρχίσει να μειώνεται δραματικά.Σε ένα πολύ σπάνιο βίντεο θα δούμε αυτή την περίεργη και πανέμορφη γάτα Παλλάς να βγαίνει έξω από το σπίτι της.

Το Μανούλ είναι σαρκοφάγο θηλαστικό της οικογενείας των αιλουριδών. Ανήκει στην υποοικογένεια των αιλουρινών και εντάσσεται ανάμεσα στα μέλη μιας «ομάδας» που απαρτίζουν τις αποκαλούμενες αγριόγατες, η οποία περιλαμβάνει διάφορα γένη.

Το είδος έχει την επιστημονική ονομασία Otocolobus manul, απαντά αποκλειστικά στην ασιατική ήπειρο και διακρίνεται σε 3 υποείδη. Το μανούλ είναι μέσου μεγέθους αγριόγατα, η οποία απαντά σε λιβάδια και στέπες μεγάλου υψομέτρου της Κ. Ασίας.

Ο κατακερματισμός των βιοτόπων του, η λαθροθηρία και η έλλειψη θηραμάτων με τα οποία τρέφεται, είχαν ως αποτέλεσμα την σημαντική μείωση των πληθυσμών του...

Η επιστημονκή ονομασία του γένους, Otocolobus, είναι η άμεση μετάφραση της ελληνικής λέξης Ωτοκολοβός, στην λατινική γλώσσα. Η ονομασία αυτή παραπέμπει στα χαρακτηριστικά, μικρά αυτιά της γάτας που εμφανίζονται «κολοβωμένα» χωρίς, βέβαια, να είναι.

Η λέξη, manul οφείλεται στην ονομασία με την οποία αποκαλείται το θηλαστικό στις κεντροασιατικές στέπες και έχει κιργιζιανοταταρική προέλευση!Η αγγλική ονομασία του θηλαστικού είναι Pallas's cat, «γάτα του Πάλλας», προς τιμήν του ονοματήσαντος το είδος, Π. Πάλλας Άλλες τοπικές ονομασίες με τις οποίες αποκαλείται η συγκεκριμένη αγριόγατα είναι manol, jalàm και malém

«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

gatoulitses

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget