Δείτε τι συμβαίνει όταν αγκαλιάζουμε τον σκύλο μας!

Είναι αποδεδειγμένο πως το χάδι, μία ματιά η αγγαλιά ρίχνει την πίεση και γαληνέυει την ψυχή μας. Το ίδιο ισχύει για ανθρώπους και ζώα. Η ωκυτοκίνη παίζει εδώ τον δικό της ρόλο.

Όσο οι έρευνες συνεχίζονται τόσο οι επιστήμονες ανακαλύπτουν την επίδραση που έχει η ωκυτοκίνη (oxytocin) στις σχέσεις, όχι μόνο μεταξύ των ανθρώπων αλλά ανθρώπων και ζώων. Τι είναι η ωκυτοκίνη και τι λένε σήμερα οι έρευνες για την επίδραση της στη σχέση σκύλου και ανθρώπου;

Τι είναι η ωκυτοκίνη

Η ωκυτοκίνη είναι η ορμόνη που παράγεται στον εγκέφαλο, στην περιοχή του υποθαλάμου.

Η απελευθέρωσή της κατά τη διάρκεια της γέννας κάνει τους μύες της μήτρας να συσπώνται. Η έκκριση της ωκυτοκίνης πυροδοτείται από την διαπλάτυνση του τραχήλου της μήτρας κατά τη διάρκεια της γέννας και αυτή η επίδραση με τη σειρά της αυξάνει τη συχνότητα των συσπάσεων. Με τον ίδιο τρόπο διεγείρει τις θηλές και διευκολύνει και το θηλασμό.

Η ωκυτοκίνη κυκλοφορεί σε περιοχές του εγκεφάλου που έχουν σχέση με την συναισθηματική, γνωστική και κοινωνική συμπεριφορά. Έχει δηλαδή αντίκτυπο σε κοινωνικές μας σχέσεις, ενώ συμβάλλει σε συναισθηματικές αντιδράσεις που αφορούν χαλάρωση, εμπιστοσύνη και ψυχολογική σταθερότητα.

Οι επιστήμονες σήμερα συμφωνούν πως η ωκυτοκίνη ρυθμίζει κοινωνικές συμπεριφορές όπως της μητρικής φροντίδας, της επιθετικότητας, της επανασύνδεσης των ζευγαριών, της σεξουαλικής συμπεριφοράς και της εμπιστοσύνης.

Μεγάλο μέρος του δεσίματος που νιώθει η μητέρα για το νεογέννητο παιδί της οφείλεται στην ωκυτοκίνη.

Τι μας δείχνουν οι έρευνες για την επίδραση της ωκυτοκίνης στη σχέση ανθρώπου και σκύλου

Στην μοναδική έρευνα που έχει γίνει μέχρι σήμερα πήραν μέρος 55 ζευγάρια σκύλων και κηδεμόνων. Το βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι πως όση πιο πολύ ώρα κοιτιούνται σκύλος και άνθρωπος στα μάτια, τόσο πιο πολύ μεταβάλλονται τα επίπεδα της ωκυτοκίνης στο ανθρώπινο σώμα.

Οι κηδεμόνες που ο σκύλος τους κοιτούσε περισσότερη ώρα στα μάτια, διαπιστώθηκε πως είχαν αναπτύξει πολύ καλύτερη σχέση μεταξύ τους και τα επίπεδα ωκυτοκίνης στα ούρα τους ήταν πολύ πιο αυξημένα.

Τα συμπεράσματα αυτά κάνουν σήμερα τους επιστήμονες να πιστεύουν πως τα επίπεδα της ορμόνης στο ανθρώπινο σώμα έχουν άμεση σχέση με το δέσιμο που μπορεί να αναπτυχθεί μεταξύ σκύλου και ανθρώπου.

Μία διαφορετική έρευνα, μετά από μισή ώρα χάδια, ομιλίας και χαλαρής και αγαπησίαρικης επαφής, έδειξε απίστευτα αποτελέσματα. Τα επίπεδα ωκυτοκίνης,προλακτίνης , βήτα-φαινυλαιθυλαμίνης  και ντοπαμίνης  ήταν πολύ αυξημένα σε ανθρώπους και σκύλους.

«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

gatoulitses

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget