Οι σκύλοι τελικά βλέπουν όνειρα;

Όλοι μας μερικές φορές (αυτοί που έχουμε ζωάκι στο σπίτι μας) έχουμε νιώσει ένα χτύπημα στα πόδια μας ή μας έχει τρομάξει ένας περίεργος ήχος, σαν κλάμα, αναστεναγμός ή ροχαλητό, και ανακαλύπτουμε ότι δεν έχει προκληθεί από άνθρωπο αλλά από το ζωάκι μας, που κοιμάται εκεί κοντά, και αναρωτιόμαστε: «Καλά, όνειρο βλέπει και κάνει έτσι; Είναι δυνατόν;»

Οι σκύλοι τελικά βλέπουν όνειρα;

Οι ενδείξεις στηρίζουν την εικασία ότι ναι, οι σκύλοι ονειρεύονται! Κατά τη διάρκεια του ύπνου, αναστενάζουν, κλαψουρίζουν, ροχαλίζουν, γρυλίζουν και μερικές φορές κάνουν και σωματικές κινήσεις, όπως να «τρέχουν», να τινάζονται και να κουνάνε την ουρά τους. Στην πραγματικότητα, αν κοιτάξεις ένα σκύλο την ώρα που κοιμάται, θα παρατηρήσεις ότι οι αντιδράσεις του είναι οι ίδιες με αυτές ενός ανθρώπου που κοιμάται.

Επιστημονικά τεστ έχουν δείξει ότι το σκυλίσιο μυαλό παραμένει ενεργό κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μόλις κοιμηθεί το ζώο, ο ύπνος του είναι ελαφρύς, η ανάσα του είναι φυσιολογική και μπορεί πολύ εύκολα να ξυπνήσει. Όταν όμως εισέλθει για τα καλά στη διαδικασία του βαθύ ύπνου είναι πολύ δύσκολο να ξυπνήσει και ταυτόχρονα η ενεργητικότητα του μυαλού του είναι πολύ αυξημένη. Το ίδιο ακριβώς παρατηρείται και στους ανθρώπους.

Το στάδιο «βαθύ ύπνου»

Μόλις οι σκύλοι μπουν σε βαθύ ύπνο, η αναπνοή τους γίνεται ακανόνιστη και τα μάτια κουνιούνται γρήγορα - εκεί καταλαβαίνουμε ότι αρχίζει ο σκύλος να ονειρεύεται. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας μπορεί να βγάλουν ήχους ή να κάνουν κινήσεις με το σώμα τους, ακόμα και να γαβγίσουν. Όταν παρατηρήσουμε ότι βλέπουν κάποιο όνειρο καλό θα είναι να μην τους ξυπνήσουμε. Οι σκύλοι, όπως και οι άνθρωποι, χρειάζονται να έχουν αδιάκοπο ύπνο για χάρη της υγείας τους και της πνευματική τους δραστηριότητας.

Προσοχή όμως: υπάρχει πάντα και η εξυπνάδα ενός σκύλου. Μην την αγνοείτε. Για αυτό, όταν έχει κάνει κάποια «βρωμοδουλειά» που δε θέλει να την ανακαλύψετε, μπορεί να παριστάνει τον κοιμισμένο για να μην τον μαλώσετε. Άρα καλό θα είναι να έχετε υπόψη σας όλα τα παραπάνω για να καταλαβαίνετε πότε πραγματικά κοιμάται και πότε κάνει τον «ψόφιο».

Βλέπουν όλοι οι σκύλοι όνειρα;

Η συχνότητα των ονείρων φαίνεται να σχετίζεται με την ηλικία. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι νεαροί σκύλοι ονειρεύονται πιο συχνά από τους ενήλικους σκύλους. Εξάλλου όλοι μας όταν είμαστε μικροί πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα και να ονειρευόμαστε διάφορα πράγματα και πολλά ...;

Ποια όμως είναι τα όνειρα που βλέπουν οι σκύλοι;

Μια πολύ συνηθισμένη ερώτηση, που δυστυχώς δεν έχει ακόμα απαντηθεί από τους ερευνητές. Υποψιαζόμαστε πως οι εικόνες που βλέπουν αφορούν εμπειρίες που έχουν ζήσει. Είναι πολύ πιθανόν τα όνειρα των σκύλων να μοιάζουν με αυτά που ονειρεύονται οι άνθρωποι: φαντασιώσεις (σκυλίσιες εννοείται) και καθημερινά πράγματα. Όπως για παράδειγμα κάτι που έχουν κυνηγήσει ή κάποιο παιχνίδι που έχουν παίξει ή ακόμα και κάποια λιχουδιά που τους αρέσει για φαγητό, ένα λιμπιστερό κόκαλο.

Παρόλο που κανείς δε γνωρίζει τι πραγματικά βλέπουν οι σκύλοι στον ύπνο τους, εντούτοις φαίνεται ότι τα όνειρα είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική επεξεργασία των δεδομένων του εγκεφάλου τους καθώς και για την καταγραφή της μνήμης. Οι σκύλοι ΚΑΙ σκέφτονται αλλά ΚΑΙ έχουν μνήμη. Οι αποθήκες της μνήμης τους χρειάζονται περιόδους αποκατάστασης και αναδιοργάνωσης, ακριβώς όπως χρειάζονται και οι δικές μας.

Επιστήμη vs πραγματικότητα

Ας το χωνέψουμε, οι σκύλοι και οι άνθρωποι δεν είμαστε δα και τόσο διαφορετικοί. Γονιδιακά, βιολογικά, αιματολογικά η ομοιότητα είναι αναμφίβολα συναρπαστική όπως ισχύει για όλα τα θηλαστικά ...; αν το απλοποιήσουμε λίγο το θέμα. Είμαστε περισσότερο από 95% πανομοιότυποι γενετικά και σωματικά. Η πρωτεΐνη του αίματος, η αιμοσφαιρίνη, είναι ίδια και στους ανθρώπους και στα ζώα και πάει λέγοντας. Βέβαια, οι επιστήμονες μας εξηγούν ότι για το DNA ακόμα και διαφορά 0,5% είναι τεράστια,. Δεν πειράζει. Για εμάς, τους απλούς ανθρώπους τέτοιες ομοιότητες μας φαίνονται πολύ μεγάλες και λογικά περιμένουμε και πολλές από τις εσωτερικές διεργασίες να είναι ίδιες... που πράγματι είναι, όπως τα όνειρα!

«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

gatoulitses

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget