Πως να αφαιρέσουμε την τρίχα και όχι το κατοικίδιο από το σπίτι!

Είναι στον καναπέ, στο μαύρο σας παντελόνι, στο πάτωμα?

Η τρίχα πάει πακέτο με τους αγαπημένους τετράποδους φίλους μας. Αν αγαπάτε την καθαριότητα, τα νεύρα σας θα δοκιμαστούν αλλά σίγουρα δεν φταίει το ζώο.

Το χνούδι, που επιμένει να μένει στα έπιπλα, στο πάτωμα ή στο αυτοκίνητο σας δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο για να εξαφανιστεί!!!

ΓΙΑΤΙ ΜΑΔΑΝΕ ΤΑ ΖΩΑ?
Είναι μια φυσική διαδικασία, όπου τα ζώα αποβάλλουν μέρος του τριχώματός τους ώστε να αναπτυχθεί το νέο τους τρίχωμα.
Όλα τα ζώα μαδάνε (ακόμα και ο άνθρωπος!) απλά σε διαφορετικό βαθμό, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο.

Πάντα θα υπάρχει τρίχωμα στον καναπέ αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα σκυλιά και οι γάτες δεν ''βγάζουν'' συνεχώς νέο τρίχωμα. Το τρίχωμα τους αναπτύσσεται κατά περιόδους, με συγκεκριμένη φάση να είναι αυτή του ''μαδήματος'' και με μία φάση ξεκούρασης.

Οι κύκλοι αυτοί επηρρεάζονται από το φως που δέχεται το ζώο, τις αλλαγές εποχής, το στρες, τα προβλήματα υγείας και το τρόπο ζωής.

ΟΤΑΝ ΤΑ ΖΩΑ ΜΑΔΑΝΕ...
Τα ζώα αναπτύσσουν νέο τρίχωμα κυρίως στην αρχή της άνοιξης και προς το τέλος του καλοκαιριού. Επειτα έρχεται το μάδημα, αφού το παλιό τρίχωμα πέφτει στο τέλος της άνοικης και τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες.

Στα μέσα του καλοκαιριού και στη μέση του χειμώνα το τρίχωμα είναι στη φάση ξεκούρασης, όπου το μάδημα είναι ελάχιστο ως ανύπαρκτο.

Όταν όμως το ζώο μένει μόνο μέσα στο σπίτι, όπως τα κατοικίδια μας, ο φυσικός αυτός κύκλος διαταράσσεται αφού το ζώο είναι εκτεθιμένο σε αλλαγές θερμοκρασίας (καλοριφέρ κλπ) και φωτός, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει την ίδια εποχή στη φύση.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, που θα έκανε ζέστη, το ζώο είναι μέσα, με τον κλιματισμό ενώ το χειμώνα, που ο εγκέφαλος του ζώου περιμένει ότι θα κάνει κρύο, το ζώο απολαμβάνει τη θέρμανση.

Το κατοικίδιο επίσης έχει φως το βράδυ, όταν εμείς καθόμαστε και βλέπουμε τηλεόραση, σε ώρες που κανονικά θα ήταν σκοτάδι.

Η ανάπτυξη του τριχώματος του ζώου επηρρεάζεται από την ποσότητα φωτός στην οποία εκτίθεται. Είναι η λεγόμενη φωτοπερίοδος.

Δεν θα πρέπει να αναρωτιόμαστε γιατί το ζώο μας μαδά όλο το χρόνο λοιπόν, όταν ο κύκλος τους διαταράσσεται τόσο. Και σίγουρα δεν πρέπει να τα κατηγορούμε και να τα διώχνουμε!!!

Υπάρχουν ευτυχώς πολλά κόλπα, εργαλεία και βοηθήματα για να καταπολεμήσουμε την τρίχα.

1) ΚΟΥΡΕΜΑ
Αν κουρεύετε συχνά το σκυλάκι σας σε κομμωτήριο σκύλων μπορείτε να μειώσετε την πτώση τρίχας στο σπίτι. Μπορείτε να πάτε για καλλωπισμό και τη γατούλα σας, όπου οι ειδικοί μπορούν να αφαιρέσουν το νεκρό τρίχωμα.

2) ΒΟΥΡΤΙΣΜΑ
Το συχνό βούρτσισμα του ζώου σας είναι σημαντικό για να μαζεύετε το τρίχωμα πριν καταλήξει σε ρούχα, καναπέδες ή χαλιά.
Τα κοντότριχα σκυλάκια και γατάκια χρειάζονται βούρτσισμα 1 φορά την εβδομάδα ενώ τα μακρύτριχα χρειάζονται αρκετές φορές την εβδομάδα ή και κάθε μέρα.

3) ΜΠΑΝΙΟ
Το μπάνιο στο ζώο βοηθά να απομακρυνθούν οι ανεπιθύμητες τρίχες αλλά δεν πρέπει να κάνετε το σκύλο σας πολύ συχνά μπάνιο ενώ τη γάτα μόνο αν είναι πολύ βρώμικη!

4) ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ
Περιορίστε τα ζώα σας και μην τα αφήνετε να μπαίνουν στην κρεβατοκάμαρα αν σας ενοχλεί η τρίχα στο πάπλωμα ή στα ρούχα σας.

5) ΚΑΛΛΥΜΑΤΑ
Επιλέξτε καλλύματα που μπορείτε να τινάζετε εύκολα αλλά και να τα πλένετε για να προστατεύσετε τα έπιπλα σας και να κάνετε πιο εύκολη την καθαριότητα του σπιτιού.

«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

gatoulitses

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget