Παπαγάλοι Κοκατίλ.

Οι Κοκατίλ είναι μεσαίου μεγέθους παπαγάλοι και από τα ομορφότερα και εξυπνότερα είδη. Χαρακτηριστικό γνώρισμα των Cockatiel είναι το πανέμορφο κίτρινο λοφίο που στολίζει το κεφάλι τους.

Ο Κοκατίλ είναι ένας μεσαίου μεγέθους παπαγάλος, ο οποίος αγγίζει τα 32 εκ. Η κάθε φτερούγα του έχει άνοιγμα από 16-18 εκατοστά, ενώ η μακριά και λεπτή ουρά του φτάνει τα 18 εκατοστά.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα των Cockatiel είναι το πανέμορφο κίτρινο λοφίο που στολίζει το κεφάλι τους. Ο βασικός χρωματισμός στο φτέρωμά τους μπορεί να είναι γκρι, καφέ, λευκό ή κίτρινο. Τα αυτιά τους καλύπτονται από πορτοκαλί βούλες ενώ το κεφάλι, το λοφίο και η περιοχή κάτω από το ράμφος είναι κίτρινη.

H διαφορά ανάμεσα στο θηλυκό και το αρσενικό παπαγάλο Κοκατίλ Cockatiel αφορά την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα τους. Τα αρσενικά πουλιά του είδους είναι πιο ανεξάρτητα και δυναμικά, ενώ τα θηλυκά είναι πιο ήσυχα και πιο χαδιάρικα. Και τα δύο φύλα μπορούν να μιλήσουν, αυτό όμως εξαρτάται κυρίως από την προσωπικότητά τους και όχι τόσο από το φύλο τους.

Η φροντίδα των Cockatiel

Ο ιδιοκτήτης ενός παπαγάλου Κοκατίλ Cockatiel πρέπει να φροντίσει καταρχήν να κάνει την διαμονή του πουλιού όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη παρέχοντάς του, ένα ευρύχωρο κλουβί. Η μία τουλάχιστον πλευρά του κλουβιού πρέπει να έχει οριζόντια κάγκελα για να μπορεί να ικανοποιείται η έμφυτη τάση του για σκαρφάλωμα.


Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν το κλουβί είναι θολωτό και σχηματίζει στενότερη ένωση στο κέντρο, για να μην πιαστούν τα πόδια του πουλιού και παραμείνει κρεμασμένο. Επίσης, είναι βασικό να υπάρχουν χοντρές ξύλινες πατήθρες και αν το πουλί παραμένει ώρες εκτός του κλουβιού του να υπάρχει πρόβλεψη για μια πατήθρα πάνω από το κλουβί προκειμένου να μην περνάει ώρες στον ώμο του ιδιοκτήτη.

Επειδή οι παπαγάλοι Cockatiel είναι πολύ παιχνιδιάρικα πουλιά, τους αρέσει να υπάρχουν εντός αλλά και εκτός κλουβιού διάφορα παιχνίδια. Μεγάλη ποικιλία κατάλληλων παιχνιδιών υπάρχουν στα πετ σοπ αλλά καλό είναι να υπάρχει ένα μέτρο προκειμένου να αποφευχθεί τυχών ατύχημα του πουλιού εξ αιτίας των παιχνιδιών.

Είναι τόσα τα πράγματα από τα οποία μπορεί να κινδυνεύσει ένα Cockatiel, που δεν είναι σωστό να παραμένει εκτός κλουβιού κατά την απουσία μας. Ηλεκτρικά καλώδια τα οποία μπορεί να ραμφίζει με την μύτη του καθώς και τοξικά φυτά, μπορούν να βλάψουν ανεπανόρθωτα την υγεία του.

Είναι πανέξυπνα πουλιά και αυτό τα κάνει να βαριούνται εύκολα. Έχουν ανάγκη από συνεχή ανανέωση των παιχνιδιών τους, καθώς και συνεχή κοινωνική επαφή με τους ανθρώπους που τα φροντίζουν για να μην πλήττουν.

Η καθαριότητα του κλουβιού των Cockatiel σε συχνή βάση είναι επιβεβλημένη. Ο πάτος του κλουβιού να στρώνεται με χαρτί και να ελέγχεται τακτικά για το είδος των κενώσεων. Τα σκεύη φαγητού και τα παιχνίδια να τοποθετούνται σε τέτοιο σημείο ώστε να μην λερώνονται από τις κενώσεις του πουλιού. Η τοποθέτησή του κλουβιού επιβάλλεται να είναι μακριά από σημείο που το βλέπει ο ήλιος. Είναι καλύτερα να είναι στο κέντρο του δωματίου.

Επειδή οι παπαγάλοι Κοκατίλ είναι πολύ δραστήρια και ενεργητικά πουλιά, έχουν ανάγκη από ξεκούραση και ύπνο τουλάχιστον 10-12 ώρες το 24ωρο. Για αυτό και κατά τις νυχτερινές ώρες προτείνεται το σκέπασμα του κλουβιού με κάποιο πανί προκειμένου να μην αναστατώνεται ο ύπνος του. Για όσους συνηθίζουν να ξυπνούν πολύ νωρίς το πρωί και να κοιμούνται νωρίς το βράδυ, οι παπαγάλοι Cockatiel είναι τα ιδανικά κατοικίδια.

Η διατροφή των Παπαγάλων Cockatiel

Η διατροφή των Cockatiel μπορεί να περιλαμβάνει ειδικό μείγμα σπόρων ειδικά για την συγκεκριμένη ράτσα, φρούτα και πράσινα λαχανικά, ειδικό μείγμα με ρύζι, δημητριακά και καλαμπόκι σε μικρότερη αναλογία, ενώ τους αρέσει να τρώνε από το χέρι του ιδιοκτήτη ψωμί και ενίοτε ζυμαρικά. Απαγορευτικό για την υγεία τους είναι τα αλμυρά, γλυκά και τα καυτερά φαγητά.

Είναι σύνηθες φαινόμενο τα πουλιά αυτού του είδους να είναι ιδιαίτερα ζωηρά και παιχνιδιάρικα. Έτσι όταν τα δει κανείς να κάθονται αρκετή ώρα ήσυχα, ακίνητα και με φουσκωμένα φτερά είναι μάλλον ένδειξη κάποιας ασθένειας.

Οι παπαγάλοι Κοκατίλ μπορούν να αναπαραχθούν μόλις γίνουν 18 μηνών, ζευγαρώνοντας όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά κυρίως από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο. Γεννούν από 2-5 αυγά, τα οποία και επωάζει η θηλυκιά επί 19 ημέρες.

Η εκπαίδευσή τους για να μιλήσουν ξεκινάει από όταν είναι μωρά. Είναι σημαντικό να νιώθουν οικειότητα με το άτομο που το φροντίζει. Η ομιλία είναι καλύτερα να εκφράζεται σε ήρεμο τόνο, με αργό ρυθμό και με συχνές επαναλήψεις προκειμένου να τη συνηθίζει.

Το προσδόκιμο της ζωής τους φτάνει τα 18 χρόνια.

Είδη Παπαγάλων Cockatiel

«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

gatoulitses

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget