Τι σημαίνουν οι κινήσεις που κάνει η γάτα μου με την ουρά της;

γατουλιτσες
Η γάτα σας χρησιμοποιεί κάθε σπιθαμή του σώματός της για να επικονωνήσει μαζί σας και να εκφράσει τα συναισθήματα και τις διαθέσεις της.

Είναι πολύπλοκα πλασματάκια όμως και ίσως κάποιες φορές δεν είναι εύκολο να ερμηνευτεί η γλώσσα του σώματός της, τουλάχιστον όχι όσο εύκολο είναι για τα σκυλιά.

Λύνοντας το μυστήριο...:

Οι γατούλες μας μοιάζουν να είναι ένα μυστήριο, σαν κάτι να κρύβουν, σαν να μην μπορούμε να τις ψυχολογήσουμε ή να καταλάβουμε τη διάθεση τους. Κι όμως αν είμαστε παρατηρητικοί και υπομονετικοί, θα διαπιστώσουμε ότι η γάτα μας, μας δείχνει με τον τρόπο της τη διάθεσή της.

Για να ερμηνεύσετε όμως την συμπεριφορά και την αντίδρασή της, έχει σημασία να λάβετε υπόψην και σε τι κατάσταση βρίσκεται την κάθε φορά.

Για παράδειγμα όταν η ουρά της γάτας είναι κυματιστή, μπορεί να νιώθει δυσφορία για κάτι, να νιώθει απειλή από άλλο ζώο, να έχει ενοχληθεί από κάτι. Παρατηρώντας τι συμβαίνει γύρω από τη γάτα πιθανόν να μπορούμε να καταλάβουμε τι από όλα της συμβαίνει.

Θα αναρωτηθείτε όμως, γιατί η γάτα δεν είναι τόση απλή στην εκφρασή της όπως και τα σκυλιά. Στην περίπτωση του σκύλου, αν κατεβάσει την ουρά, δείχνει φόβο ή μεταμέλεια, ενώ αν την έχει ψηλά και την κουνάει χαίρεται.

Οι γάτες όμως έχουν περισσότερα οστά στην ουρά τους, καθώς και ένα μύ επιπλέον. Έτσι η ουρά της γάτας μπορεί να κινηθεί σχεδόν προς κάθε κατεύθυνση.

Ακολουθούν μερικές από τις κινήσεις που κάνει η γάτα και πώς αυτές ερμηνεύονται.

Η υψώμενη ουρά δείχνει μια γάτα με αυτοπεποίθηση και γεμάτη ικανοποίηση. Η όρθια σαν κοντάρι ουρά δείχνει την χαρούμενη και φιλική διάθεση της γατούλας. Συχνά έχουν την ουρά τους έτσι όταν θέλουν να προσεγγίσουν φιλόξενο πρόσωπο. Αν μάλιστα κάνει και συσπάσεις η ουρά ενώ πλησιάζει το πρόσωπο αυτό σημαίνει πως το λατρεύει απόλυτα!


Η ουρά σε σχήμα λατινικού ερωτηματικού (σαν αυτό δηλαδή ‘?’) αποπνέει συχνά παιχνιδιάρικη διάθεση. Αν δείτε τη γάτα σας σε τέτοια φάση, εκμεταλευτείτε το και παίξτε μαζί της μερικά λεπτά.

Αν η ουρά της είναι χαμηλά, σχεδόν παράλληλη με τα πίσω σκέλια της, πιθανόν να αντιπροσωπεύει επιθετική διάθεση. Καλύτερα να είστε επιφυλακτικοί μαζί της, μάλλον δεν έχει όρεξη για παιχνίδια και για χάδια. Στον συγκεκριμένο “κανόνα” υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις. Αν θελήσει χάδια και παιχνίδια, θα σας το δείξει.

Η κρυμμένη, κάτω από το σώμα της γάτας, ουρά δείχνει φόβο ή υποβολή και κάνει τη γατούλα να φέρεται νευρικά.

Αν το τρίχωμα της γάτας σας (της ουράς και του σώματός της) είναι τεντωμένο, τότε η γατούλα σας έχει φοβηθεί πολύ με κάτι. Ανατριχιάζοντας έτσι προσπαθεί να φανεί μεγαλύτερη από ότι πραγματικά είναι!

Η ουρά της γάτας που πηγαίνει δεξιά και αριστερά δείχνει ότι έχει εστιάσει σε συγκεκριμένο αντικείμενο. Πολλές φορές κάνουν την κίνηση αυτή πριν “επιτεθούν” στο παιχνίδι τους. Δείχνει την επιθετική της διάθεση.

Η ουρά η οποία κάνει συσπάσεις στην άκρη της φανερώνει τον ενθουσιασμό και την περιέργειά της. (Η δική μου ψιψίνα το κάνει αυτό όταν ξέρει ότι θα την ταΐσω ψαράκι! Μόνο που ακούει τον φούρνο να ανοίγει, η ουρά της τρέμει από ενθουσιασμό!!!)

Αν όμως η ουρά της γάτας σας είναι τυλιγμένη σε άλλη γατούλα, τότε φανερώνεται η φιλία και η οικειότητα που έχουν μεταξύ τους. Είναι το αντίστοιχο της αγκαλιάς που κάνουν δυο άνθρωποι μεταξύ τους!

«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

gatoulitses

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget